Video: Verloskundige

Verloskundige is in de eerste instantie een medisch beroep. Maar je bent tegelijkertijd een coach en een vertrouwenspersoon voor de... aanstaande moeder, die je begeleidt en controleert tijdens de zwangerschap, bevalling en het kraambed. Je kunt zelfstandig een eigen praktijk beginnen of in dienstverband treden bij een ziekenhuis of een gezondheidscentrum.

In de negen maanden van haar zwangerschap zal de vrouw tienmaal of meer bij jou op bezoek komen Je controleert of de baby correct ligt en goed groeit. Bij de moeder zelf meet je bijvoorbeeld de bloeddruk, controleer je de groei van de baarmoeder en ga je in op de voorkomende klachten. Het is belangrijk dat de vrouw niet alleen gezond blijft, maar zich ook emotioneel goed blijft voelen. Je geeft haar advies over een gezonde leefwijze en bereidt haar voor op de bevalling. Tijdens deze bezoeken bouw je een vertrouwensrelatie op met de aanstaande moeder. Want bevallen is hard werken en de vrouw zal een grote steun aan jouw begeleiding en aanwijzingen hebben.

Vanaf het begin van de bevalling tot en met de nageboorte houdt de verloskundige de toestand van de moeder en de baby in de gaten. Je ondersteunt de moeder tijdens de weeŽn en geeft aanwijzingen bij het persen. Wanneer het nodig is grijp je in. Na de geboorte onderzoek je de moeder en de baby. Je blijft nog gedurende zeven tot tien dagen hun gezondheid in de gaten houden. De moeder krijgt van jou advies over de borstvoeding, eigen verzorging en verzorging van het kind.

De normaal verlopende zwangerschap en bevalling begeleid je zelf. Maar het is jouw verantwoordelijkheid om tijdig de (mogelijke) complicaties of afwijkingen te signaleren en voor correcte doorverwijzing naar de kinderarts of gynaecoloog te zorgen. Je geeft voorlichting aan de vrouwen, die graag zwanger willen worden om zo de kans op een gezond kind te vergroten en de mogelijke risicoīs in kaart te brengen.

Goed kunnen luisteren en zich goed kunnen inleven en aanpassen aan verschillende achtergronden en persoonlijke bijzonderheden van de vrouwen is voor dit beroep essentieel. Je moet sterk in je schoenen staan om zelf niet onder de stress en inspanning van de bevalling te bezwijken. Want de bevallingen vinden regelmatig ook Ďs nachts plaats en kunnen uren lang duren. Maar als alles goed verlopen is krijg je een geweldige lading positieve emoties ervoor terug!

Spreken de werkzaamheden van een verloskundige jou aan? Dan is dit beroep misschien wel iets voor jou!