Video: Neonatologie Verpleegkundige

Neonatologie is een specialistisch gebied van geneeskunde, dat zich bezig houdt met de zorg voor zieke of vroeggeboren zuigelingen. Als IC neonatologie verpleegkundige werk je op de speciale Intensive Care afdeling van een academisch of topklinisch opleidingsziekenhuis, de Neonatale Intensive Care Unit. Je gaat de pasgeboren kinderen verplegen, die in een levensbedreigende situatie verkeren. Binnen de intensive zorgeenheid worden bijvoorbeeld de kinderen met aangeboren afwijkingen behandeld. Ook krijg je met pasgeborenen te maken die te vroeg of te licht ter wereld kwamen. Deze kinderen kampen met problemen in het functioneren van ťťn of meer vitale organen, zoals het hart, longen of nieren. Daarom zijn de meeste daarvan op allerlei apparatuur aangesloten om deze functies te controleren of zelfs over te nemen. Jouw taak is om de werking van de apparaten te bewaken en de gegevens over de gezondheid van het kind nauwkeurig ervan af te lezen. Je bewaakt de werking van de apparaten en volgt aan de hand daarvan de veranderingen in de toestand van het kind. Zelfstandig beoordeel je wanneer de arts te informeren of in te schakelen. Vaak treden er bij kinderen op de Intensive Care onverwachte complicaties op, die ernstige gevolgen kunnen hebben. Het is daarom uiterst belangrijk om op de kleinste veranderingen in de toestand van het kind te letten en in het geval van nood direct in te grijpen. Je assisteert de arts bij verschillende medisch technische handelingen, maar voert ook veel procedures zelf uit. Je dient bijvoorbeeld de medicatie toe en brengt infusen in. Om de luchtwegen van een kleine patiŽnt vrij te houden, verricht je het uitzuigen met de speciaal daarvoor bestemde apparatuur.

Binnen de afdeling werk je veel samen met gespecialiseerde artsen en collega verpleegkundigen. Je houdt de ouders voortdurend op de hoogte van de behandelingen en gezondheidstoestand van het kind. In gezamenlijk overleg coŲrdineren jullie ook de zorg.

Goed kunnen communiceren is dus voor de neonatologie verpleegkundige essentieel. Maar je moet ook snel kunnen reageren in de acute situaties en snel van de ene naar de andere patiŽnt kunnen overschakelen. Ook zal affiniteit met techniek goed van pas komen. Want je komt veel met de meest geavanceerde medische apparatuur te werken.

Spreken de werkzaamheden van een IC neonatologie verpleegkundige jou aan? Dan is dit beroep misschien wel iets voor jou!