Video: Contactcenter Agent

Als contactcenter agent werk je binnen het contactcenter, dat anders ook wel callcenter wordt genoemd. Dit kan een onderdeel zijn van een grotere organisatie. Maar het kan ook gaan om een onafhankelijke contactcenter, dat zijn diensten aan andere organisaties verleent. De belangrijkste taak van de medewerker van een contactcenter is het voeren van telefoongesprekken met de klanten. De belangrijkste drie werkgebieden van een callcenter agent zijn verkoop, klantenservice en onderzoek. Voor verkoop en onderzoek benader je zelf de klanten. Je biedt producten en diensten aan of je verzamelt informatie
en neemt enquêtes af. Ben je werkzaam op het gebied van klantenservice, dan beantwoord je vragen en handel je klachten af.

Dat klinkt misschien eenvoudig. Maar tijdens het telefoongesprek zul ook informatie in de computer moeten opzoeken en de gegevens invoeren. ‘Multitasking’ moet dus wel jouw sterke kant zijn.

Flexibiliteit en stressbestendigheid zijn belangrijke kwaliteiten binnen dit beroep. Je zult regelmatig buiten kantooruren werken en zo nu en dan met minder tevreden klanten te maken krijgen. Toch moet je onder alle omstandigheden klantgericht en klantvriendelijk blijven. Want je bent als contactcenter niet alleen het aanspreekpunt voor de klanten. Jouw goede werk kan het gezicht van het bedrijf naar buiten toe helpen bepalen.

Alle voorkomende werkzaamheden voer je zelfstandig uit, maar je staat ook regelmatig in contact met de leidinggevende. Je rapporteert over de resultaten en overlegt bij ingewikkelde vragen. Ook geef je de mogelijke verbeterpunten door voor de serviceverlening van het contactcenter.

Je kunt verschillende trainingen en interne cursussen volgen. Leer je verder, dan kun je doorgroeien naar de functie van een teamleider.

Spreken de werkzaamheden van de contactcenter agent jou aan? Dan is dit beroep misschien wel iets voor jou!