Video: Tegelzetter

Mensen komen dagelijks in de meest verschillende soorten gebouwen. Het zijn woonhuizen, kantoorpanden, scholen en ziekenhuizen. Voor een beter gebruiksgemak moeten ze uiteraard een doordacht ontwerp hebben. Maar het is de goede afwerking, die voor comfort en een aangename sfeer zorgen. Als tegelzetter ben jij betrokken bij de binnen en buiten afwerking van zowel nieuwbouw als panden, die gerestaureerd moeten worden.

Je bent werkzaam bij een bedrijf in de tegelzetbranche of bij een aannemer. Voor verschillende opdrachten kom je zowel binnen als buiten te werken. Als jij van de leidinggevende te horen hebt gekregen, wat er precies gedaan moet worden, begin je met de voorbereidingen. Je verzamelt en controleert de benodigde gereedschappen, hulpmiddelen en materialen. Naast de welbekende keramische tegels werk je ook met tegels van natuursteen en glas.

Daarna controleer je de ondergrond, die betegeld moet worden. Het kan gaan om het zetten van wandtegels, leggen van vloertegels, maar ook bijvoorbeeld het betegelen van trappen of zwembaden. Je reinigt en egaliseert het oppervlak en brengt de hulpmarkering aan. Is de ondergrond klaar, dan kun je beginnen met het leggen of zetten van de tegels. Je snijdt ze, wanneer nodig, op maat, bevestigt ze met lijm of specie en werkt de voegen af. Wanneer je klaar bent ruim je de werkplek zelf netjes op.

Bij alle werkzaamheden moet je op de veiligheid voor jezelf en anderen blijven letten. Om dit werk met succes te kunnen uitvoeren moet je goed ruimtelijk inzicht hebben en fysiek sterk zijn. Want je zult regelmatig moeten bukken, knielen en tillen.

In dit beroep zul je ook van tijd tot tijd met reparatie- en renovatiewerkzaamheden aan bestaand tegelzetwerk te maken krijgen. Voor sommige opdrachtgevers zul je bovendien mozaļek moeten leggen of de tegels in ingewikkelde patronen arrangeren. Maar daarvoor ben je ook de echte vakman!

Spreken de werkzaamheden van een tegelzetter jou aan? Dan is dit beroep misschien wel iets voor jou!