Video: Scheepsinterieurbouwer

Je kunt als allround scheepsinterieurbouwer aan de slag bij scheepsinterieurbouwbedrijven. Meestal werk je dan op de scheepswerf. Je bouwt interieurs voor onder meer zeilschepen en luxe jachten.
Daar komt nogal wat bij kijken. Want scheepsinterieurs moeten -letterlijk- bestand zijn tegen weer en wind. Stel je voor dat het interieur uit je huis in een schip zou staan. Het is de vraag of het past, maar ook of er iets van over zou blijven bij windkracht 8. Overal moet dus goed over worden nagedacht en bijna alles is maatwerk.

Je werkt alleen met de beste materialen. Niet alleen om te voldoen aan de strenge eisen, maar ook omdat luxe nu eenmaal onlosmakelijk verbonden is met de wereld van jachten en schepen. Teak- en kersenhout, en vooral mooie ronde vormen vind je in bijna ieder scheepsinterieur. En jij bent op dat gebied een ware specialist.

Je hebt gevoel voor detail en weet veel van de materialen en gereedschappen.

Aan een interieur werk je alleen of in een team. Maar voor je de handen uit de mouwen steekt bekijk je natuurlijk eerst de werkopdracht en tekeningen. Die krijg je van jouw leidinggevende. Ben je eruit hoe je het gaat aanpakken en heb je alle materialen tot jouw beschikking? Dan zet je verschillende machines en gereedschappen in om het hout te bewerken. Je werkt aan betimmeringen van onder meer wanden en plafonds. Maar ook aan bijvoorbeeld slaapplaatsen, kasten en tafels. Erg nauwkeurig werk, dat je heel geconcentreerd en volgens alle veiligheidsvoorschriften dient uit te voeren.

Je maakt de interieurs niet alleen, maar zet ze ook nog eens in elkaar, bewerkt ze, plaatst ze en pleegt wanneer nodig klein onderhoud. Kortom een veelzijdige baan, waarvoor je op vele verschillende locaties komt.

Bij goede prestaties kun je als allround scheepsinteieurbouwer doorgroeien naar de functie van meewerkend leidinggevende of werkvoorbereider scheepsinterieurbouw.

Spreken de werkzaamheden van een allround scheepsinterieurbouwer je aan en denk jij zeewaardig interieur te kunnen bouwen? Dan is dit beroep misschien wel iets voor jou!