Video: Assistent Houtbranche

Als assistent in de houtbranche kun je aan de slag bij bedrijven binnen de hout-, timmer- en meubelindustrie. Daar vervul je een assisterende rol bij het machinaal houtbewerken, het monteren of als assistent van de logistiek medewerker in de houthandel. De werkzaamheden voer je voornamelijk uit binnen de machinale werkplaats, de montageafdeling of op de houtwerf. Maar ook in het magazijn ben je regelmatig te vinden.

Hoe jouw dag er precies uit zal zien, is afhankelijk van het soort bedrijf waar je werkt.
Het staat in ieder geval vast dat je de handen uit de mouwen zult steken en met hout gaat werken. De opdrachten krijg jij van een leidinggevende en je werkt veel samen met collega’s.

Komt er een lading materialen binnen of moet er een order verzonden worden? Dan word jij ingezet bij het laden en lossen. Jij bent er ook voor verantwoordelijk, dat de materialen netjes en gerangschikt worden opgeslagen. Gaat een collega vervolgens aan de slag met de productie? Dan zorg jij ervoor dat de materialen en gereedschappen voor hem klaar staan. En je assisteert jouw collega bij het werken aan de machines. Al deze taken vereisen nogal wat kennis van de verschillende machines en gereedschappen, maar ook van de verschillende houtsoorten.

Het is belangrijk om te werken volgens de instructies en voorschriften. Dit helpt je om het overzicht van jouw werk te behouden en om gevaarlijke situaties te voorkomen. Want voorop staat dat het werk met de machines en gereedschappen veilig uitgevoerd moet worden.

Jij assisteert bij het maken van bijvoorbeeld tafels, kasten, kozijnen, trappen, winkelinterieurs of zelfs scheepsinterieurs. Kwaliteit staat bij alle werkzaamheden voorop, maar de opdracht moet wel binnen een bepaalde tijd opgeleverd worden. Het is dan ook belangrijk dat je goed geconcentreerd en nauwkeurig te werk gaat. En kom je een probleem tegen of wil iets niet helemaal lukken? Stap dan tijdig af op jouw chef of een directe collega. Met elkaar is het gemakkelijker om de problemen op te lossen.

Je bent tenslotte verantwoordelijk voor het schoonhouden van je eigen werkplek en je gereedschap.

Spreken de werkzaamheden van een assistent in de houtbranche je aan? Misschien is dit beroep dan wel iets voor jou!