Video: Machinaal Houtbewerker Houthandel

Je werkt als machinaal houtbewerker houthandel op de machinale afdeling van een bedrijf, dat in hout en plaatmateriaal handelt. De klanten vanuit de bouw, timmerindustrie, meubelindustrie, interieurbouw en scheepsinterieurbouw geven bij de bestelling aan in welke afmetingen en kwaliteit ze de materialen willen afhalen. Het is jouw taak om de materialen naar de wensen van de klant te bewerken. De machinaal houtbewerker houthandel voert zijn werkzaamheden voornamelijk uit binnen de productie ruimte. Aan de hand van de werkopdracht selecteer en keur je het materiaal. Vervolgens stel je de machines in en verzamel je de gereedschappen. Afhankelijk van de grootte van de opdracht ga je zelfstandig of samen met collega’s aan de slag.

Zagen, frezen, schuren: het zijn slechts een paar van de bewerkingen die jij uitvoert. Je komt ook veel met computergestuurde houtbewerkingmachines te werken. Deze zogenaamde CNC apparatuur ga jij zelf instellen voor het uitvoeren van de opdracht. Dit zal veel denkwerk van je vragen en een goede inzicht in de productiemethode en het productieproces. Het is absoluut noodzakelijk om goed op de hoogte te zijn van de eigenschappen van de materialen, die je gaat bewerken. Afhankelijk daarvan kies je namelijk voor een werkmethode en een productietechniek om de vereiste bewerkingskwaliteit te realiseren. Met de CNC machines kun je snel en precies alle handelingen uitvoeren, maar moet je tegelijkertijd steeds alert blijven en heel geconcentreerd te werk gaan.

Of je nou wel of niet met deze computergestuurde apparatuur werkt, bij alle werkzaamheden is uiterste nauwkeurigheid heel belangrijk. Je houdt alles goed in de gaten én houdt je strikt aan de veiligheidsvoorschriften. Want je werkt in een omgeving met draaiende machines. Doet zich een probleem voor, dan meldt de machinaal houtbewerker houthandel dit bij zijn leidinggevende.

Je bent, samen met jouw collega's, verantwoordelijk voor het opruimen van de werkplek en het onderhouden van de machines.

Heb je de fijne kneepjes van het vak onder de knie? Dan kun je als allround machinaal houtbewerker ook collega's en leerling-houtbewerkers begeleiden. Je bewaakt de voortgang en de kwaliteit van het werk. Een grote verantwoordelijkheid, maar ook zeker een leuke uitdaging! Bovendien kun je vanuit dit beroep doorgroeien naar meewerkend leidinggevende machinaal houtbewerken.

Weet jij van aanpakken en wil je graag met hout en machines werken? Misschien is dit beroep dan wel iets voor jou!