Video: Machinaal Houtbewerker Meubelindustrie

Je werkt als machinaal houtbewerker meubelindustrie op de machinale afdeling van een meubelfabriek, interieurbouwer of… scheepsinterieurbouwbedrijf. Daar vervaardig jij onderdelen voor meubels, die vervolgens door bijvoorbeeld een meubelmaker tot een compleet meubel worden gemaakt.

Je produceert ook interieuronderdelen voor de inrichting woningen, winkels en kantoren. Je werkt in de productieruimte aan materiaal voor kasten, tafels, stoelen en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Je werkt meestal zelfstandig, maar soms werk je samen aan een opdracht.

Wat het werk zo interessant maakt, is dat jij alles weet over de verschillende houtsoorten. Aan de hand van de werktekening verzamel en keur je het materiaal. Vervolgens stel je de machines in en verzamel je de gereedschappen.

Zagen, frezen, schuren: het zijn slechts een paar van de bewerkingen die jij uitvoert. Wanneer jij als machinaal houtbewerker meubelindustrie voor de specialisatie in CNC technieken kiest, dan kom je te werken met computergestuurde machines. Met deze zogenaamde CNC machines kun je snel en precies alle handelingen uitvoeren, maar moet je tegelijkertijd steeds alert blijven en heel geconcentreerd te werk gaan. Of je nou wel of niet met deze computergestuurde apparatuur werkt, bij alle werkzaamheden is uiterste nauwkeurigheid heel belangrijk. Om producten van de beste kwaliteit te kunnen leveren moet je de materialen precies op maat maken.

Je houdt alles goed in de gaten én houdt je strikt aan de veiligheidsvoorschriften. Want je werkt in een omgeving met gevaarlijke machines. Doet zich een probleem voor, dan lost de machinaal houtbewerker meubelindustrie het zelf op of hij geeft dit eventueel door aan zijn leidinggevende.

Je bent, samen met jouw collega's, verantwoordelijk voor het opruimen van de werkplek en het onderhouden van de machines.

Heb je de fijne kneepjes van het vak onder de knie? Dan kun je als allround machinaal houtbewerker ook collega's en leerling-houtbewerkers begeleiden. Je bewaakt de voortgang en de kwaliteit van het werk. Een grote verantwoordelijkheid, maar ook zeker een leuke uitdaging! Bovendien kun je vanuit dit beroep doorgroeien naar meewerkend leidinggevende machinaal houtbewerken.

Weet jij van aanpakken en wil je graag met hout en machines werken? Misschien is dit beroep dan wel iets voor jou!