Video: Meubelmaker

Je kunt als meubelmaker aan de slag in de hout- en meubelbranche. Je werkt bij een meubelmakerij of meubelfabriek. Bij een meubelmakerij maken ze over het algemeen op kleine schaal meubels, bij een meubelfabriek gaat het vaak om series.

Meubels zijn er in vele soorten en maten. Denk maar eens aan de inrichting van jouw eigen slaapkamer of huiskamer. Maar ook in bedrijfs- en kantoorpanden kun je meubels vinden. Aan de hand van een werkopdracht ga je aan de slag met het meubelmaken. Afhankelijk van de grootte van de opdracht werk je alleen of in een team.

De werkzaamheden voer je uit in de productieruimte. Je bereidt de opdracht voor, stelt eventueel de houtbewerkingmachines in en bewerkt het hout. Dat doe je met verschillende machines en gereedschappen. Vervolgens monteer je de onderdelen en zorg je voor de afwerking en eindmontage.

Dat klinkt eenvoudig, maar er komt nogal wat vakmanschap kijken bij het meubelmaken. Niet alleen weet jij alles over de houtsoorten en houtconstructies, maar je draagt ook zorg voor het afleveren van meubels van goede kwaliteit, die functioneel zijn en er ook nog eens piekfijn uitzien.

Het is belangrijk volgens de instructies en voorschriften te werken. Niet alleen om de veiligheid van jou en jouw collega’s te garanderen, maar ook om het milieu te sparen en de klant een product naar wens te leveren.

Heb je het vak onder de knie en denk je meer verantwoordelijkheid aan te kunnen? Dan kun je als allround meubelmaker doorgroeien naar de functie van meewerkend leidinggevende of zelfs naar het beroep van werkvoorbereider.

Hout is jouw passie en je moet nauwkeurig kunnen werken. Zelfs wanneer de deadline al in zicht is en er nog veel moet gebeuren. Het spreekt natuurlijk voor zich dat je graag met je handen werkt en niet vies bent van af en toe zwaar werk.

Heb jij dit alles in je en spreken de werkzaamheden van een meubelmaker je aan? Dan is dit beroep misschien wel iets voor jou!