Video: Ontwerpend Meubelmaker

Je werkt als ontwerpend meubelmaker in je eigen werkplaats of atelier of in de werkplaats van een werkgever. Je bent vaak zelfstandig ondernemer en voert jouw opdrachten uit voor onder meer particulieren en bedrijven. Ook kun je vrij werk ontwerpen en maken, - jouw eigen creaties.

Je houdt je als ontwerpend meubelmaker vooral bezig met het ontwerpen en maken van unieke meubels. Dat wil zeggen dat geen meubelstuk precies hetzelfde is. Maar soms maak je ook producten in series.

Wanneer een opdrachtgever met een verzoek bij je komt, dan luister jij naar zijn wensen en denk je met hem mee. Vervolgens verzamel je informatie voor het ontwerp. Misschien wil de klant een ambachtelijk ontwerp, of juist iets heel moderns. Geen van beide is voor jou een probleem, want jij bent een echte vakman. Een creatief vakman om precies te zijn.

Op basis van de wensen van een klant maak je een inschatting van de benodigde tijd en kosten. Deze werk je uit in een offerte. Je geeft daarin een globaal overzicht van tijd en kosten die met het werk gemoeid zijn.

Zonder inspiratie en kennis van de technieken en materialen kom je niet ver. Vakbladen, cursussen, maar ook de wereld om je heen helpen je om inspiratie en kennis op te doen. Het zal ook noodzakelijk zijn om als zelfstandig ondernemer een uitgebreide klantenkring op te bouwen en te onderhouden. Netwerken is dus van groot belang.

Heb jij je ideeŽn op papier uitgewerkt? Dan presenteer je die aan de opdrachtgever en samen zetten jullie de laatste puntjes op de i. Nu kan het definitieve ontwerp met de uiteindelijke kosten en tijdsplanning vastgelegd worden. In jouw ontwerp let je niet alleen op de looks, maar ook op de bruikbaarheid van het meubelstuk. Soms maak je eerst een proefexemplaar om de klant goed te informeren of om het perfecte model te vinden.

Je zet de productiegegevens op papier en verzamelt de materialen en gereedschappen. Je werkt met handgereedschappen en machines.

Heb je het materiaal naar wens bewerkt, dan stel je de onderdelen samen en werk je het meubelstuk af. Je verwijdert de lijmresten, schuurt het en zet het bijvoorbeeld in de was.

Ontwerpend meubelmaker is een mooi beroep als je op een creatieve manier met hout bezig wilt zijn. Maar hou er rekening mee dat je zelfstandig onderneemt. Je bent verantwoordelijk voor het inkopen van je materiaal, de boekhouding, bedrijfsadministratie. Kortom, een verantwoordelijke baan die het uiterste van je vraagt.

Zie jij dit als een uitdaging? Dan is dit beroep misschien wel iets voor jou!