Video: Parketteur

Je kunt als parketteur aan de slag bij een parket-speciaalzaak of een soortgelijk bedrijf dat gespecialiseerd is in parket. Parket is oorspronkelijk een met figuren ingelegde houten vloer. Maar tegenwoordig worden ook prefabvloeren, zoals laminaat en kurk, onder de naam 'parket' verzameld.

De bedrijven waar je werkt zijn over het algemeen klein, maar meestal beschikken ze wel over een showroom. In die showroom zoekt de klant een parketafwerking uit. Heeft de klant met de verkoper een 'deal' gesloten, dan word jij ingeschakeld. Het kan trouwens ook zijn dat je wordt ingezet om onderhoud of een reparatie te verrichten aan een bestaande vloer.

Je krijgt van je leidinggevende instructies over de opdracht en locatie, waarna je de werkopdracht voorbereidt. Je stelt de werkmethode vast en verzamelt de materialen en gereedschappen. Bepakt en bezakt vertrek je naar de klant. Dat kunnen particulieren, maar ook bedrijven zijn.

Op locatie ben je het visitekaartje van het bedrijf. Dat betekent dat je netjes en professioneel moet overkomen. Als je al wat langer mee loopt, dan werk je op de kleine klussen soms alleen, maar bij grote of lastige klussen werk je samen met collega's.

Je legt de klant uit wat je gaat doen en kijkt of de werkruimte is vrijgegeven. Vervolgens controleer je de ondervloer en maak je deze gereed. Eventueel leg je een tussenvloer.

Nu kan het echte werk beginnen - het leggen van de parketvloer. Je zet de vloeren uit volgens het patroon, meet de vloeren in en maakt ze op maat. Vervolgens leg en bevestig je de parketvloer. Je gaat zo netjes en zorgvuldig mogelijk te werk. Ligt de vloer, dan controleer je of deze voldoet aan de kwaliteitseisen. Zo nodig herstel je afwijkingen.

Je schuurt de vloer en maakt deze stofvrij. Tot slot volgt de afwerking en eindcontrole. Moet jij eens opletten hoe blij de klant is met jouw eindresultaat: dáár doe je het voor! Het spreekt natuurlijk voor zich dat je zelf verantwoordelijk bent voor het opruimen van de materialen en gereedschappen.

Heb je de fijne kneepjes van het vak onder de knie? Dan kun je als allround parketteur ook de minder ervaren collega’s en leerling begeleiden. Je bewaakt de voortgang en de kwaliteit van het werk. Een grote verantwoordelijkheid, maar ook zeker een leuke uitdaging!

Spreken de werkzaamheden van een parketteur je aan? Dan is dit beroep misschien wel iets voor jou!