Video: Werkvoorbereider Timmerindustrie

Als werkvoorbereider timmerindustrie werk je in dienst van een timmerfabriek, dat verschillende houten elementen voor de bouw maakt. Het kunnen kozijnen, ramen en deuren zijn, maar ook complete dakkapellen, vloeren en daken voor woningen. Je werkt voornamelijk op kantoor, waar je projecten en opdrachten voorbereidt.

Direct vanaf de start ben jij actief betrokken bij het project. Je begint met het verzamelen van de productiegegevens voor het opstellen van de offertes. Je moet weten wat de opdracht precies inhoudt om vervolgens te bepalen hoeveel tijd, mensen en materialen er nodig zijn. Aan de hand van die informatie calculeer jij of de calculator de kostprijs en tot slot de aanbiedingsprijs. De berekeningen moeten uiterst nauwkeurig gemaakt worden. Je gaat dus zo zorgvuldig mogelijk te werk en overlegt wanneer nodig met de calculators en inkopers.

Wanneer de offerte gereed is en goedgekeurd door de leidinggevende, dan kan deze naar de klant worden verstuurd. Gaat hij akkoord met de voorwaarden, dan begin je met de voorbereidingen voor de uitvoering van het project. Je bespreekt de opdrachtkaders met de klant, verzamelt de benodigde gegevens en stelt de productieplanning op. Alle details verwerk je in technische tekeningen met bijvoorbeeld AutoCAD. Je legt de maatvoering en detaillering vast en geeft precies aan hoe de producten moeten worden gemaakt. Bij sommige fabrieken stuur je vanuit de werkvoorbereiding ook de computergestuurde CNC machines aan. Je bent dus een hele belangrijke schakel!

Is alle relevante informatie voor handen en staan de productiegegevens en werkinstructies op papier? Dan ga je om tafel met de werknemers, die de opdracht gaan realiseren. Je zorgt ervoor dat ze precies weten wat ze moeten doen en hoeveel tijd ze daarvoor krijgen.

In de tussentijd heb je natuurlijk al de inkoop- en bestelorders geplaatst. Je onderhandelt met leveranciers en maakt duidelijke afspraken. Gedurende het hele traject zorg je dat al het papierwerk netjes wordt gearchiveerd.

Je hebt als werkvoorbereider een begeleidende functie en je houdt voortdurend contact met de opdrachtgever en productieleider. Nadat alle werkzaamheden zijn uitgevoerd maak je een nacalculatie om vast te stellen wat de uiteindelijke kosten zijn geweest.

Lijkt het jou interessant om van begin tot eind betrokken te zijn bij projecten binnen de timmerindustrie? Misschien is dit beroep dan wel iets voor jou!