Video: Meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer

Bij meubels of interieurs denk je vaak in de eerste instantie aan de inrichting van woningen, horecagelegenheden of kantoorpanden. Schepen liggen minder voor de hand. Toch worden ook boten en zeiljachten voorzien vaan een mooie en passende afwerking.

Als meubelmaker/ interieurbouwer kun jij dus werken aan allerlei soorten meubels en interieuronderdelen. Je hebt dan ook verschillende mogelijkheden bij het zoeken naar een werkplek. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een meubelfabriek, interieurbouwer of een scheepsinterieurbouw bedrijf. Binnen een grote meubelfabriek worden de meubels voornamelijk in series geproduceerd. Voor interieurs en scheepsinterieurs zul je veel meer maatwerk meubels en onderdelen vervaardigen.

De werkzaamheden voer je voor het grootste gedeelte uit binnen een werkplaats. Je bestudeert aandachtig de werkopdracht en tekeningen, die je van een leidinggevende krijgt aangereikt. Aan de hand van de opdrachtvoorwaarden selecteer je de geschikte materialen. Dat zullen voornamelijk hout en plaatmateriaal zijn, maar er worden ook andere materialen, zoals glas en roestvrij staal bij meubel- en interieurproductie gebruikt. Je moet goed op de hoogte zijn van de eigenschappen van verschillende houtsoorten, want alleen zo kun je het beste eindresultaat leveren.

Je bedenkt welke gereedschappen je nodig zult hebben en stelt de houtbewerkingmachines in. Bij veel bedrijven is het productieproces tegenwoordig voor het grootste gedeelte geautomatiseerd. Maar de zaagmachines, boor en beitel zullen er ook geregeld aan te pas komen. Afhankelijk van de grootte van de opdracht ga jij alleen of samen met collega’s aan de slag. De gekozen materialen bewerk je tot meubel- of interieuronderdelen. Vervolgens stel je deze samen en monteer je ze tot complete meubels en interieurs. Het product is pas gereed wanneer je het hebt afgemonteerd en netjes afgewerkt. Je bent zelf verantwoordelijk voor het schoonhouden van het gereedschap en jouw werkplek.

Bij alle bewerkingen blijf je heel nauwkeurig en geconcentreerd. Het is bovendien uiterst belangrijk om de veiligheidsregels strikt na te leven. Wanneer er een probleem zich voordoet, dat je niet direct zelf kunt oplossen, dan kun je je altijd tot jouw leidinggevende richten.

Leer je verder, dan kun je doorgroeien naar een allround vakkracht. Als allround specialist kun je je gericht toeleggen op het meubelmaken, interieurbouwen of scheepsinterieurbouwen.

Is hout jouw grote passie en spreken de werkzaamheden van een meubelmaker, scheepsinterieurbouwer of interieurbouwer jou aan? Dan is dit beroep misschien wel iets voor jou!