Video: Ambulance Chauffeur

Ambulancechauffeur is tegelijkertijd een technisch en een medisch beroep. Je bestuurt de ambulanceauto, maar je speelt ook een assisterende rol bij de medische hulpverlening. Je werkt in een hecht teamverband met een ambulanceverpleegkundige. Samen met jouw partner schiet je mensen te hulp, die in noodsituatie verkeren. Het kan gaan om traumaís, ongelukken en andere levensbedreigende situaties. Sommige patiŽnten kunnen ter plekke geholpen worden, anderen moeten met spoed naar het ziekenhuis. Je vervoert ook patiŽnten, die niet in direct levensgevaar verkeren, maar wel een controle of een behandeling in het ziekenhuis moeten ondergaan. Je brengt ze dan van en naar het ziekenhuis.
Voor de start van jouw dienst controleer je goed de situatie op de wegen. Je wilt natuurlijk de snelste route volgen en niet onverwacht voor verrassingen op de weg komen te staan. Eenmaal ter plekke handel je snel en goed gecoŲrdineerd samen met de verpleegkundige. Je assisteert bij medische handelingen, zoals het inbrengen van infuus of het verzorgen van verwondingen. Ook help je de patiŽnten op de brandcard en in de ambulance te tillen. Tijdens de rit ben jij verantwoordelijk voor de veiligheid en het comfort van de patiŽnt. Onder jouw taken vallen bovendien het onderhouden van contact met de Meldkamer Ambulancezorg en de communicatie met de andere hulpverlenende diensten, zoals politie, brandweer of bijvoorbeeld een huisarts.

Een ambulancechauffeur beschikt over een goed technisch inzicht. Want je draagt zelf de verantwoordelijkheid voor de technische staat van de auto, waarmee je rijdt. Technische controles en wanneer nodig een onderhoudsbeurt horen er dus zondermeer bij. Jouw reactiesnelheid en inschattingsvermogen kunnen zowel in het verkeer als tijdens de hulpverlening een cruciale rol spelen. Minstens zo belangrijk zijn de communicatieve vaardigheden en het inlevingsvermogen. Je krijgt met verschillende situaties te maken, waaronder ernstige ongevallen, en met mensen in zware schok of stress. Om de patiŽnt en zijn naasten meer op hun gemak te kunnen stellen, moet je zelf onder alle omstandigheden kalm blijven en professioneel handelen.

Spreken de werkzaamheden van een ambulancechauffeur jou aan? Dan is dit beroep misschien wel iets voor jou!