Video: Ambulance Verpleegkundige

Ongeval, benarde positie of levensbedreigende situatie: hier zitten geen leuke kanten aan. Gelukkig zijn er hulpverlenende diensten, die er alles aan doen om ons uit de moeilijkheden te helpen. Als ambulanceverpleegkundige schiet je mensen met acute gezondheidsproblemen te hulp.

Je werkt op een ambulance en vormt samen met de ambulancechauffeur een goed gecoŲrdineerd, professioneel team. Het ambulanceteam krijgt de opdrachten van de Meldkamer Ambulancezorg Een van jouw hoofdtaken is het verlenen van de eerste hulp. Je beoordeelt de situatie en beslist wat de beste manier is om de patiŽnt te helpen. Sommige patiŽnten kun je ter plekke verzorgen, anderen moeten juist met spoed naar het ziekenhuis worden vervoerd. Het is belangrijk om de schade voor de gezondheid van de patiŽnt voor zover mogelijk te beperken. Voor en tijdens de rit naar het ziekenhuis zorg jij ervoor dat zijn of haar toestand stabiel blijft. Je voert verschillende medische handelingen uit, zoals het aansluiten van beademingsapparatuur, het toedienen van elektrische schokken en de benodigde medicatie geven. Bij sommige medische handelingen, maar ook bijvoorbeeld bij het tillen van patiŽnten op het brandcard wordt je bijgestaan door de ambulancechauffeur. In de ambulanceauto kun je de patiŽnt op de bewakingsapparatuur aansluiten en zo zijn hartslag of bloeddruk aflezen. Wanneer dat mogelijk is, probeer je bij de patiŽnt uit te vinden wat er precies gebeurd is en dat te noteren. Jouw bevindingen zijn vaak belangrijk voor de andere hulpverleners bij het ziekenhuis.

Om het werk van de ambulancedienst zo efficiŽnt mogelijk te maken werk je met protocollen. Toch is elke situatie anders en moet je snel kunnen reageren en adequaat jouw handelingen aanpassen. Je zult met ernstige ongevallen te maken krijgen en mensen, die in schoktoestand of in paniek verkeren. Bovendien werk je onder grote tijdsdruk. Toch moet je ongeacht de omstandigheden jouw werk met grote precisie en professionaliteit blijven uitvoeren.

Spreken de werkzaamheden van een ambulanceverpleegkundige jou aan? Dan is dit beroep misschien wel iets voor jou!