Video: Apothekersassistent

Zoals de naam van het beroep zelf al suggereert is de apothekersassistent in de regel werkzaam bij een apotheek. Dat kan een openbare apotheek zijn of een apotheek van een ziekenhuis of een andere zorginstelling. Ook is het mogelijk om werk te vinden binnen de geneesmiddelenindustrie of bij een farmaceutische groothandel.

Als apothekersassistent ben jij verantwoordelijk voor het verstrekken van de geneesmiddelen en het geven van advies en voorlichting over het correct gebruik daarvan. Je verwerkt de recepten en geeft voorlichting aan patiŽnten, verpleegkundigen en artsen . Met jouw farmaceutische kennis kun je uitleg geven over bijvoorbeeld de werking van een geneesmiddel, de bewaarmethode en de mogelijke bijwerkingen.

Je voert de werkzaamheden zelfstandig uit, maar tegelijkertijd werk je nauw samen met collega-apothekersassistenten, farmaceutisch medewerkers en de ziekenhuisapothekers. Het is van groot belang, dat de patiŽnt het juiste geneesmiddel in de goede dosering krijgt. Je werkt uiterst nauwkeurig en controleert samen met collegaís elkaars werk. Op deze manier worden alle recepten dubbel gecontroleerd en kun je een goede en foutloze zorgverlening garanderen.

Binnen de ziekenhuisapotheek kun je je als apothekersassistente specialiseren tot Farmaceutische Patientenzorg of apothekersassistente Bereidingen. In de ziekenhuisapotheek ligt de nadruk op bereidingen van middelen tegen kanker en aseptische bereidingen zoals bijvoorbeeld het vullen van medicatiecassettes en ballonpompen.

Je draagt mede zorg voor een goede administratie en voorraadbeheer. Door de vele contacten die je hebt binnen de zorginstelling waar je werkzaam bent moet je helder kunnen communiceren maar ook altijd vriendelijk blijven en klantgericht handelen. Spreken de werkzaamheden van een apothekersassistent jou aan? Dan is dit beroep misschien wel iets voor jou!