Video: Ok Assistent

Een operatie is een complexe medische procedure, waar meerdere specialisten bij zijn betrokken. Hoewel de chirurg de sleutelrol speelt, zou hij het niet zonder professionele assistentie kunnen stellen. Als operatieassistent ben je actief betrokken bij verschillende aspecten van een operatie. Je voert voorbereidende werkzaamheden uit, assisteert tijdens de operatie zelf en begeleidt de patiŽnt.

Je werkt in een algemeen, academisch of specialistisch ziekenhuis. Ook zou je in een privť-kliniek of een polikliniek aan de slag kunnen gaan. Binnen de operatieafdeling ben jij verantwoordelijk voor het bedrijfsklaar maken van de operatiekamers. Voor de operatie selecteer je de benodigde instrumenten en materialen , controleer je de apparatuur en leg je de patiŽnt in de juiste houding. Je zorgt ervoor dat de werkplek van de snijdend specialist steriel is en bewaakt de steriliteit tijdens de operatie zelf.

De drie kerntaken van een operatieassistent zijn het instrumenteren, het assisteren en het omlopen. Wanneer je instrumenterende bent geef je tijdens de operatie de chirurg steriele instrumenten of materialen aan, op het moment, dat hij ze nodig heeft. Bij het assisteren sta je actief de specialist bij door bijvoorbeeld de wond open te houden, klemmen af te halen of hechtingen te knopen. Als je omloop bent, dan mag je met de niet steriele materialen en apparatuur in aanraking komen. Zo kun je de instrumentnetten openen voor de instrumenterende, hechtmaterialen aangeven, apparaten bedienen of zelfs iets buiten de operatiekamer halen.

De handelingen van het medisch personeel moeten tijdens de operatie precies op elkaar zijn afgestemd. Goed samen kunnen werken is dus voor dit beroep essentieel. De operaties moeten vaak met spoed uitgevoerd worden en kunnen dikwijls uren duren. Flexibiliteit, stressbestendigheid en uithoudingsvermogen zijn voor de operatieassistent heel belangrijk. Ongeacht de omstandigheden moet je zeer nauwkeurig en precies volgens de instructies van de specialist blijven handelen.

Spreken de werkzaamheden van een operatieassistent jou aan? Dan is dit beroep misschien wel iets voor jou!