Video: Doktersassistent

Als doktersassistent ben jij de rechterhand van een huisarts of een medisch specialist. Omdat doktoren bij verschillende medische instellingen werkzaam kunnen zijn, kun je ook bij de meest uiteenlopende organisaties werk vinden. Zo kun je bij een ziekenhuis, polikliniek of een huisartsenpraktijk aan de slag, maar ook bijvoorbeeld in een gezondheidscentrum of een schoolartsendienst.

Je bent het eerste aanspreekpunt voor de patiŽnten. Zowel aan de telefoon, als achter de balie beantwoord je de vragen, plan je afspraken in en geef je uitslagen van de onderzoeken door. Het is belangrijk om een patiŽnt goed op te vangen, hem duidelijk in te lichten over de procedure en zo nodig gerust te stellen. Eťn van jouw assisterende taken is het voorbereiden van spreekuren. Je weet van tevoren welke patiŽnten er langskomen en zorgt ervoor, dat de arts alle benodigde informatie bij de hand heeft.

Jouw hulp is ook nodig bij verschillende medische handelingen. Je legt bijvoorbeeld instrumenten klaar en geeft ze aan, je bereidt injecties voor en verbindt mensen nadat ze zijn geprikt. Injecties kun je overigens ook zelfstandig toedienen. Bovendien voer je zelf eenvoudige onderzoeken en een aantal behandelingen uit, zoals het aanstippen van wratten en het controleren van diabetespatiŽnten.

Naast de assisterende en patiŽntgerichte werkzaamheden voer je ook de administratieve taken uit. Je verzorgt de spreekuurplanning, verwerkt de medische gegevens van patiŽnten en schrijft herhalingsrecepten uit. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor de afhandeling van de correspondentie en het beheer van de voorraad medicijnen.

Op ťťn werkdag kunnen verschillende werkzaamheden van een doktersassistent door elkaar heen lopen. Je moet dus flexibel zijn en snel kunnen omschakelen van de ene situatie naar de andere. Zelfs wanneer het druk wordt, moet je nauwkeurig en goed geconcentreerd blijven werken.
Spreken de werkzaamheden van een doktersassistent jou aan? Dan is dit beroep wat voor jou.