Video: Vliegtuigonderhoudsmonteur

Als vliegtuigonderhoudsmonteur ben je werkzaam bij met name grotere bedrijven waar onderhoud aan luchtvaartuigen aan de orde is, zoals vliegtuigmaatschappijen of een Maintenance Repair Organisation voor vliegtuigen en/of vliegtuigcomponenten. Je werkt op de onderhoudsafdeling. De werkzaamheden vinden hoofdzakelijk plaats binnen het bedrijf en kunnen zowel aan of in het vliegtuig plaatsvinden als in een aangrenzende werkplaats, ‘shop’, waar meer specialistische handelingen worden verricht.

In het beroep van vliegtuigonderhoudsmonteur kom je verschillende niveaus tegen. Je werkzaamheden zijn niet gebonden aan typen vliegtuigen, en je bent binnen jouw niveau, multifunctioneel inzetbaar in het bedrijf. Je werkzaamheden bestaan onder andere uit het verrichten van preventief onderhoud aan vliegtuigen zoals het demonteren en monteren van onderdelen en componenten, het vervangen en plaatsen van onderdelen en componenten en deze voorzien van een specifieke beschermlaag. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor het schoonmaken van de verschillende onderdelen en componenten en voer je modificatie en herstelwerkzaamheden uit. Naast de reguliere werkzaamheden kan je worden ingezet bij allerlei assisterende en ondersteunende werkzaamheden ten behoeve van onderhoudswerkzaamheden. Tijdens je werkzaamheden maak je gebruik van alle gangbare, relevante gereedschappen en hulpmiddelen, zoals onder meer (hand)gereedschappen en test- en meetapparatuur.

Als vliegtuigonderhoudsmonteur beschik je over verantwoordelijkheidsgevoel. Je bent zorgvuldig en voert de onderhoudswerkzaamheden uit volgens vastgestelde procedures en richtlijnen, waaraan te allen tijde moet worden voldaan en waarvan niet mag worden afgeweken. Omdat veel (onderhouds)voorschriften in het Engels zijn, is het van belang dat je de Engelse taal goed beheerst. Je moet bij het verrichten van onderhoud aan vliegtuigen en componenten nauwgezet en zorgvuldig te werk gaan om te voorkomen dat schade en gevaar ontstaan. Fouten moeten altijd gemeld worden. Je bent je bewust van de consequenties van het verzwijgen van deze fouten. Je schroomt dus niet om, indien dit nodig is, aan te geven dat een vliegtuig aan de grond moet blijven. Je bent verantwoordelijk voor jouw eigen werkzaamheden.
De eindverantwoordelijkheid voor jouw werkzaamheden ligt bij jouw direct leidinggevende. Indien nodig kan het voorkomen dat je minder ervaren onderhoudspersoneel aanstuurt en begeleidt.

Spreken de werkzaamheden van vliegtuigonderhoudsmonteur je aan?
Dan is dit beroep misschien wel iets voor jou!