Video: Chefkok

Als chef-kok geef je leiding aan het keukenpersoneel. Je verdeelt de taken, stelt de menukaart samen, bestelt de ingrediŽnten en... bewaakt de kwaliteit en de kosten. Het is jouw verantwoordelijkheid om de hele gang van zaken in de keuken te coŲrdineren.

Samen met andere koks zorg je ervoor dat alle gerechten op tijd in het restaurant geserveerd worden. Overdag worden alle voorbereidingen voor het gereed maken van de maaltijden verzorgd. Groentes wassen, vlees snijden noem maar op. ís Avonds ben je er voornamelijk voor om te zorgen dat de doorstroom goed wordt bewaakt. Voor een restaurant is het namelijk van essentieel belang dat gasten het juiste gerecht krijgen en de wachttijd niet te lang is. Over het creatieve aspect heb jij de verantwoordelijkheid. Voor beslissingen die met personeel of apparatuur te maken hebben, overleg je met de directie.

De horeca is een dynamische branche waar gastvrijheid hoog in het vaandel staat. Er is veel afwisseling en er zijn onregelmatige werktijden. Deze branche is altijd op zoek naar gezellige mensen die de handen uit de mouwen willen steken en een goede teamgeest hebben.

Je werkt voornamelijk in de keuken van het restaurant, maar het komt ook voor dat je in een kantoortje zit voor de afhandeling van administratieve werkzaamheden. Voor de inkopen kom je bij groothandels en andere leveranciers. Ook kom je op vakbeurzen om trends in de gaten te houden. Je werkt vooral ís avonds, tijdens feestdagen en in het weekend.

Als jij over de genoemde capaciteiten beschikt en je kunt daarnaast goed om gaan met veel werkdruk, dan is het beroep chef-kok echt iets voor jou.