Video: Bloemist

Als bloemist werk je in je eigen bloemenwinkel of ben je in dienst bij een bloemist. Je staat in de winkel, nu en dan in het magazijn, de bloemschik ruimte en bent verder vaak te vinden aan je bureau. Wanneer je beschikt over personeel stuur jij ze aan en begeleid en bewaak je de sfeer binnen het bedrijf.

Je maakt boeketten, plantenarrangementen, corsages en andere bloemstukken. Deze maak je verkoopklaar voor diverse gelegenheden zoals bijvoorbeeld bruids- en rouwarrangementen. Je onderhoud de contacten met leveranciers en je draagt zorg voor de voorraad en logistiek. Daarbij controleer je de afgeleverde goederen op kwaliteit, en houd je de administratie goed bij.

Daarnaast ga je over de in- en verkoop, het assortiment en de inrichting van de winkel. Je zorgt ervoor dat de winkel er altijd tip top uitziet door middel van het creŽren van mooie productpresentaties. Verder ben je verantwoordelijk voor het afhandelen van conflicten met klanten en/of eventuele werknemers. Jij hebt als doel dat de klant altijd tevreden de winkel verlaat.

Om up-to-date te blijven loop je vooruit op trends en ontwikkelingen in de branche en zorg je dat je blijft vernieuwen en innoveren binnen het bedrijf. Een eerste vereiste als bloemist is dat je houdt van bloemen en planten en beschikt over specialistische kennis van het vakgebied. De uitdaging in dit beroep is dat je een flinke dosis creativiteit moet weten te combineren met een commerciŽle visie. Daarnaast heb je een grote verantwoordelijkheid. Daarom moet je goed prioriteiten kunnen stellen, leiding kunnen geven en organiseren. Uiteraard kun je goed met mensen omgaan. Je bent klantgericht en je weet jouw klanten op de juiste wijze te adviseren.

Spreken de werkzaamheden van een bloemist je aan? Dan is dit beroep misschien wel iets voor jou!