Video: Marktbloemist

Als Marktbloemist heb jij je eigen bloemenkraam op de markt en verkoop je bloemen en/of planten. Meestal kom je s ochtends vroeg aan op de locatie waar die dag de markt is. Bij aankomst stal jij je spullen uit op de aangewezen plek en bouw jij je eigen kraam op en zet alles op zijn plek. Je hebt de leiding over de bloemenkraam en je personeel dat je hebt. Jij zorgt dat je ze goed aanstuurt, begeleidt en je bewaakt de sfeer binnen de kraam. De bloemen en planten die je verkoopt komen van de groothandel. Jij onderhoudt de contacten met deze leveranciers en je draagt zorg voor de voorraad en logistiek. Belangrijk is dat jij een goede inschatting weet te maken van de hoeveelheid bloemen die je inkoopt.

Als eenmaal alles goed op zijn plek staat is het van belang dat jij klanten naar je kraam weet te krijgen. Hiervoor benader je mensen op een sociale manier en weet je de klanten goed voor te lichten. Je verkoopt kant-en-klare bossen bloemen, maar stelt ook boeketten samen wanneer de klanten hierom vragen. Je zorgt ervoor dat jouw kraam er altijd tip top uitziet door middel van het creren van mooie productpresentaties. Verder ben je verantwoordelijk voor het afhandelen van conflicten met klanten en/of eventuele werknemers. Jij hebt als doel dat de klant altijd met een tevreden gevoel de markt verlaat en de volgende keer weer bij jou terug komt. Aan het einde van de dag maak je de balans op, ruim je alle spullen op en breek je de marktkraam weer af.

Een eerste vereiste als marktbloemist is dat je houdt van bloemen en planten en beschikt over specialistische kennis van het vakgebied. De uitdaging in dit beroep is dat je een flinke dosis creativiteit moet weten te combineren met ondernemersvaardigheden. Daarnaast heb je een grote verantwoordelijkheid en moet je sociaal zijn aangelegd. Je moet goed prioriteiten kunnen stellen, leiding kunnen geven en organiseren. Uiteraard kun je goed met mensen omgaan. Je bent klantgericht en je weet de klanten op juiste wijze te adviseren.

Spreken de werkzaamheden van een marktbloemist je aan? Dan is dit beroep misschien wel iets voor jou!