Video: Voedingspecialist

Als voedingsspecialist ben je werkzaam in de voedingsbranche. Jij houdt je voornamelijk bezig met het ontwikkelen van nieuwe producten en het verbeteren van de smaak en de vorm van bestaande producten. In jouw werk test je allerlei voedselproducten en ben je op een creatieve manier met voedsel bezig. Je test bijvoorbeeld de mogelijkheden voor het ontwikkelen van een nieuw toetje of voor het kweken van een nieuw soort aardappel.

Het kweken van een nieuw soort aardappel gebeurd door kruisbestuiving van verschillende aardappelplanten. Je test of planten bestand zijn tegen verschillende soorten bacteriŽn en hoe ze groeien onder verschillende omstandigheden. HygiŽne is een belangrijk aspect bij de ontwikkeling van een voedselproduct. Hier heb je in je werk dagelijks mee te maken. Het is van belang dat jij de regels voor voedselveiligheid goed kent en naleeft. Voor het creŽren van een nieuw product of het verbeteren van een product moet je verstand hebben van de verschillende ingrediŽnten en eigenschappen van het product. Je moet op de hoogte zijn van de trends en ontwikkelingen op voedingsgebied. Hiervoor lees je vakliteratuur en bezoek je beurzen. Op basis van jouw kennis kan jij uiteindelijk in samenwerking met je team het nieuwe product ontwikkelen of verbeteren. Wanneer het product de juiste samenstelling heeft ga je het proeven.

De resultaten bespreek je met je team. Voordat het product daadwerkelijk in productie gaat ben je vele testronden verder. Als voedingsspecialist moet je zeer nauwkeurig kunnen werken, jij legt namelijk de basis voor de kwaliteit van de voedselproducten. Naast de werkzaamheden in het lab houd jij je ook bezig met kantoor werkzaamheden. Je registreert de testresultaten uit het lab en houdt op de computer nauwkeurig bij welke ontwikkelingen een product doormaakt. Hiervoor moet je beschikken over een groot verantwoordelijkheidsgevoel.

Je bent regelmatig in overleg met de productontwikkelaar om zo uiteindelijk tot het beste eindproduct te komen. Wanneer het product klaar is voor productie kan het zijn dat het eerst nog gepresenteerd wordt op een beurs, voordat het uiteindelijk in de schappen ligt.

Ben jij creatief, nauwkeurig, analytisch en een teamplayer? Vind jij het leuk om nieuwe dingen uit te proberen? Dan is het beroep van voedingsspecialist misschien wel iets voor jou!