Video: Werkbegeleider Zorgboerderij

Als werkbegeleider zorgboerderij werk je bij een bedrijf waar voornamelijk dieren worden, gehouden en waar zorgvragers agrarische werkzaamheden kunnen uitvoeren in het kader van ondersteunende begeleiding, maatschappelijke opvang, sociale activering of arbeidstoeleiding. Het gaat hier om mensen met een indicatie voor een zorg- of leerwerktraject, zoals mensen met een verstandelijke beperking, psychiatrisch probleem of problemen met betrekking tot het functioneren in de maatschappij.

Je voorziet, samen met de zorgvragers, de dieren van voer en water volgens het opgestelde voerschema. Je verzorgt de dieren en houdt de leefruimten van de dieren schoon. In overleg bepaal je de inrichting van de leefruimten, het gewenste stalklimaat en de werkzaamheden die nodig zijn voor het schoonhouden van de leefruimten van de dieren. Je signaleert de mankementen en technische storingen aan machines, werktuigen en apparatuur die nodig zijn voor de verzorging van dieren en hun leefomgeving

Bij al deze taken krijg je de hulp van de zorgvragers die meewerken op de boerderij. Jij begeleidt hen bij hun werkzaamheden. Je stemt de werkzaamheden en de begeleidingsstijl af op de mogelijkheden van de cliŽnten. Je geeft voorafgaand en tijdens de werkzaamheden uitleg over de te verrichten taken, de bijbehorende procedures, veiligheidsvoorschriften en het dierenwelzijn. Je controleert of de gegeven instructies goed zijn begrepen en waar nodig herhaal jij de gegeven uitleg. Je begeleidt en stimuleert de cliŽnten bij de werkzaamheden en demonstreert werkzaamheden. Ook voer je gesprekken met de cliŽnten en spreek je hen aan op hun gedrag. Je signaleert problemen tijdens de werkzaamheden en lost deze op. Je hebt als begeleider zorgboerderij een uitvoerende en verantwoordelijke functie. Je hebt regelmatig contact met de hulpverleners en de verschillende instanties.

Omdat je met cliŽnten werkt die intensieve begeleiding nodig hebben is het van belang dat je erg geduldig bent. Je moet stressbestendig zijn en in verschillende situaties altijd rustig reageren. Hierbij houd je rekening met de achtergrond, ziektebeeld, kwaliteit en beperkingen van de cliŽnt. Je bent verantwoordelijk voor de veiligheid van de clienten. Tijdens de werkzaamheden houd jij zowel de veiligheidsvoorschriften scherp in de gaten en houd je rekening met de voorschriften omtrent veiligheid, milieu en dierenwelzijn.

Werk jij graag met mensen en dieren en spreken de werkzaamheden jou aan? Dan is het beroep van werkbegeleider zorgboerderij misschien wel iets voor jou!