Video: Medewerker Begeleiding

Als medewerker begeleiding ondersteun je mensen met een verstandelijke beperking op het gebied van wonen, werken en vrije tijd. Dit kunnen cliŽnten zijn met verschillende leeftijden en achtergronden, zoals kinderen, jong volwassenen en ouderen.

Je werkt in een team waarin je veel overlegd en waar nieuwe ideeŽn kunnen worden aangedragen. Je stemt regelmatig met collega's af hoe de uitvoering van de afgesproken zorg en ondersteuning verloopt. Samen met je collegaís onderneem je activiteiten die goed zijn voor de cliŽnt, voor de organisatie en jezelf.

Jouw kwaliteiten zijn van doorslaggevend belang bij het aangaan van een professionele relatie en bij het bereiken van de gewenste resultaten. In overleg, daar waar mogelijk, met de cliŽnt zelf, en daarnaast met mensen die belangrijk zijn in het leven van de cliŽnten en onderdeel zijn van het netwerk van de cliŽnt zoals familie, vrienden, collega's en bijvoorbeeld een specialist, stel je een plan op voor de cliŽnt. De activiteiten en afspraken met de cliŽnt staan in dit plan beschreven. Jij bent verantwoordelijk voor de uitvoering van dit plan. Je ondersteunt en begeleidt cliŽnten individueel of groepsgewijs bij hun dag- en vrije tijdsbesteding.

Naast creativiteit moet je beschikken over een uitstekend inlevingsvermogen. Je moet je goed kunnen verplaatsen in de wereld van de cliŽnt. Daarnaast beschik je over empatisch vermogen, ben je assertief en integer. Het is belangrijk dat cliŽnten zich veilig en thuis voelen in hun omgeving. Jij zorgt voor een optimaal woon- leef en activiteitenklimaat.

Spreken de werkzaamheden je aan? Dan is dit beroep misschien wel wat voor jou!