Video: Matroos Binnenvaart

Als matroos binnenvaart ben je werkzaam in een binnenvaart onderneming en werk je samen met bemanningsleden aan boord van een binnenvaartschip, dat gevaren wordt door een schipper of kapitein. Tijdens diensttijd werk en verblijf je aan boord van het schip. Je hebt daarom ook een aantal huishoudelijke taken zoals bijvoorbeeld het verzorgen van maaltijden.

De binnenvaart ondernemingen en de schepen kunnen verschillen in type; dit kan van invloed zijn op jouw takenpakket. Met de schepen waarop je werkzaam bent worden goederen en personen vervoerd over binnenwateren tussen verschillende laad- en losplaatsen in Europa. Daarbij kan er een onderscheid gemaakt worden tussen bulkvaart, container- en vrachtvaart, tankvaart, rorovaart, passagiersvaart en duw- en sleepvaart. Je hebt als matroos binnenvaart een uitvoerende en ondersteunende rol. Je werkt als ondersteuning voor de kapitein binnenvaart en/of de schipper binnenvaart.

Je werkt veel samen met je collega’s en bent verantwoordelijk voor verschillende taken. Zo voer je nautische werkzaamheden uit zoals het manoeuvreren, koppelen, meren en ankeren. Onder begeleiding verzorg jij het laden en lossen van het schip en voer je werktuigkundige onderhoudswerkzaamheden uit. Je hebt een zelfstandige functie, waarbij je signaleert en waarschuwt in gevallen van twijfel, bij gevaar en in onverwachte en plotseling wijzigende omstandigheden. Je streeft een goede kwaliteit van het werk na en werkt volgens de voorschriften op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu.

Ten allen tijde houd jij je aan de geldende procedures en bedrijfs- en veiligheidsvoorschriften. Je moet goed kunnen inschatten wanneer je een taak zelfstandig kan uitvoeren en wanneer je begeleiding of toezicht nodig hebt van je leidinggevende.

Spreken de werkzaamheden van matroos jou aan? Dan is dit beroep misschien wel iets voor jou!!