Video: Broodbakker

Elke dag heerlijke broden op veelal traditionele wijze bereiden, ingrediŽnten inkopen en nieuwe ideeŽn uitproberen, als broodbakker ga je hiermee aan de slag. Als broodbakker bij een bakkerszaak koop je voor de bereiding van broden alle benodigde ingrediŽnten zoals meel, bloem en zout. Het bereiden van de broden is je kerntaak. Je weegt de grondstoffen, mengt en kneed ze met de mengmachine en laat vervolgens het deeg rijzen. Als dit voorbereidende werk klaar is, gaat het deeg in de oven. Het is erg belangrijk om de broden gedurende de baktijd goed in de gaten te houden. Als de broden uit de oven komen, laat je ze afkoelen waarna ze worden gesneden en verpakt.

Het is belangrijk om je aan de strenge eisen voor hygiŽne te houden en dan met name het broodbesluit van de warenwet. Je deelt samen met je collegaís de taken in en als je een eigen zaak hebt, verdeel je de taken onder je personeel.

De bakkerijbranche is een branche die volop in ontwikkeling is. Mensen stellen steeds hogere eisen aan versproducten en willen steeds meer variatie. Door de ontwikkeling van moderne productietechnieken, wordt het voor de bakker steeds meer mogelijk om overdag te werken. Om in de branche te overleven, dient een bakkerij continu bezig te zijn met de ontwikkeling van een gevarieerd assortiment.

In de bakkerij is het hard werken. Het zijn zware bezigheden. Om het werk een beetje te verlichten, zijn er speciale wagenovens ontwikkeld waarmee je het brood in en uit de oven rijdt. Bij de grote en moderne bakkerijen zijn deze faciliteiten meestal beschikbaar. In het weekend en rond de feestdagen is het drukker dan normaal en komt het vaak voor dat je moet overwerken.

Als jij het leuk vindt om een lekker en vers product voor de klant te bereiden en je weet van aanpakken, dan is broodbakker misschien wel iets voor jou.