Video: Opticien

Als opticien/manager bezit je de kennis en vaardigheden om een... eigen bedrijf te starten of filiaal- houder te zijn. Je hebt verschillende werkzaamheden en bezit over de vaardigheden om leiding te geven aan het personeel.

Je bent het aanspreekpunt voor het personeel, maar ook voor de klanten. Je helpt de klanten bij het uitzoeken van monturen en je kunt advies geven over de verschillende brilsoorten en de gebruikte materialen. Ook geef je advies over kleuren en modetrends op brilgebied. Je geeft informatie over verschillende producten, zoals bijvoorbeeld contactlenzen en de behandeling ervan. Daarnaast kun je advies geven of de montuur goed bij de persoonlijkheid en de gezichtsvorm van de klant past en voer je oogmetingen uit.

Jij hebt de controle over de winkel, de werkplaats, het kantoor en de oogmeetruimte. Je bent verantwoordelijk voor het samenwerken met en aansturen van het personeel tijdens de uitvoer van werkzaamheden. Zijn er klachten, dan handel jij deze zelf af. bent zelf verantwoordelijk voor het management, de inkoop en het maken van reclame. Het bijhouden van de (financiešle) administratie en de bewaking van de voorraad behoort tot ook jouw takenpakket.

Voor dit beroep moet je zelfstandig zijn en commercieel. Je runt immers je eigen winkel. Omdat je veel met klanten werkt is het van belang dat je klantgericht bent en een adviserende rol op je kan nemen.

Spreken de werkzaamheden van opticien je aan?
Dan is dit beroep misschien wel iets voor jou!