Video: NVM-SOM Makelaar

Als makelaar bemiddel je bij koop/verkoop, huur/verhuur van diverse onroerende zaken zoals: woningen, winkels, kantoren, bedrijfsruimten, agrarische zaken enz. Dit is een heel breed terrein en jeziet dan ook dat makelaars zich specialiseren.

De belangrijkste taak van een makelaar is om partijen in de markt tot elkaar te brengen. Je beschikt danook over een uitgebreid netwerk en goede mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheden. Daarnaast beschik je over zowel juridische, technische, bouwkundig en commercieel inzicht.

Onderhandelen is voor jou een sport en je weet hierdoor een zo gunstig mogelijke overeenkomst te sluiten voor je opdrachtgever. Je moet je in kunnen leven in de wensen van de klant. Deze klant kan de ene keer een verkoper zijn en de andere keer een koper. Jij begeleidt de opdrachtgever tot alles afgewerkt is door de notaris. Op dat moment is de klus geklaard maar onderhoud jij wel de relatie zodat er door mond op mond reclame eventueel nieuwe opdrachtgevers zich aanmelden.

Als makelaar verzorg je het hele proces dat begint met het in kaart brengen van de wensen van je opdrachtgever. Een logische vervolgstap is het waarderen van de zaak en je opdracht vastleggen.
Daarna moet bij verkoop het object onder de aandacht gebracht worden, hiervoor zijn allerlei mogelijkheden zoals adverteren, een bord plaatsen, presentatie op woonsites enz.

Zodra er zich een potentiŽle koper meld of je deze uit je netwerk hebt benaderd zal het object bezichtigd worden. Bij een daarop volgende onderhandeling adviseer je je opdrachtgever hoe hiermee om te gaan en waakt voor de belangen van je opdrachtgever. Vervolgens leg je alles vast in een overeenkomst die alles bevat wat je afgesproken hebt.

Tenslotte breekt het moment van de overdracht bij de notaris aan en sta jij je opdrachtgever bij en strijkt eventuele plooien glad. Bij de aankoop van onroerende zaken zijn een groot aantal van dezelfde elementen terug te vinden in de handelwijze van de makelaar.

Het makelen is omgaan met mensen waarvoor je iets kunt betekenen. Spreekt dit je aan dan is dit beroep misschien wel iets voor jou !