Video: Verzorgende

Als verzorgende kun je werken bij organisaties in de ouderenzorg, thuiszorg, geestelijke gezondheidszorg, kraamzorg en gehandicaptenzorg. Je bent verantwoordelijk voor de zorg voor ouderen en zieken op het gebied van gezondheid, wonen en welzijn. Je begeleidt bij emotionele problemen en helpt de zorgvrager om zo zelfstandig mogelijk te functioneren. Je krijgt te maken met revaliderende, chronisch zieke of dementerende zorgvragers.

Je verricht de directe zorg aan de zorgvragers waarbij je aandacht besteedt aan sociale, psychische en lichamelijke veranderingen.

Je bent zorgzaam ingesteld en je legt snel en gemakkelijk contact met mensen van jong tot oud die zorg nodig hebben. Je beschikt over uitstekende communicatieve vaardigheden en je kunt goed luisteren. Als verzorgende heb je een soort zesde zintuig waarmee je aanvoelt wat er leeft. Dit is vooral belangrijk bij mensen die zich mondeling minder goed kunnen uitdrukken. Je bent geduldig, maar je kunt wanneer het nodig is snel en doeltreffend reageren.

Daarnaast kun je jezelf goed verplaatsen in de situatie van de zorgvrager en je weet verantwoordelijkheid te dragen voor je eigen werkzaamheden. Je moet veranderingen bij zorgvragers kunnen signaleren en samen met hen en eventueel de familie een oplossing kunnen bedenken. Je bent flexibel en kunt zowel alléén als in een team werken. Een motiverende persoonlijkheid en een flinke dosis mensenkennis kun je goed gebruiken.

Spreken de werkzaamheden van verzorgende je aan? Dan is dit beroep wat voor jou!