Video: Architect

Als architect ben je verantwoordelijk voor het ontwerp van een gebouw, de inrichting hiervan en
soms ook het meubilair. Als architect ben je verantwoordelijk voor het ontwerp van een gebouw, de inrichting hiervan en soms ook het meubilair. Je werkt vrijwel altijd in opdracht, waarbij de creatieve bewegingsruimte kan verschillen. In al je werk als ontwerper interpreteer je de opdracht en probeer je de wensen van de klant en jouw eigen ambities, kennis en inzicht te verwerken. In het doorgronden van de opgave spelen ook de kenmerken van de locatie een belangrijke rol.
Op basis van gesprekken met een opdrachtgever ga je aan het schetsen. In de eerste gesprekken komt ook een programma van eisen op tafel en de financiŽle mogelijkheden van de opdrachtgever.
Je werkt vaak in teams en levert soms meerdere voorstellen, zodat een opdrachtgever keuzemogelijkheden krijgt. Vaak moet een eerste schets op aanwijzing van de opdrachtgever aangepast worden. Je houdt bij het schetsen niet alleen esthetische punten in het oog, maar houdt
ook rekening met de functie van het te ontwerpen gebouw. De functie bepaalt immers zaken als toegankelijkheid, gewenste lichtinval, het aantal ruimtes en beÔnvloedt bijvoorbeeld de materiaalkeuze. Tijdens het ontwerpen maak je ook ruimtelijke voorstellingen met maquettes op schaal en drie dimensionale modellen in de computer. Als het schetsontwerp eenmaal is geaccepteerd door de klant, dan moet die omgezet worden in tekeningen en modellen waarmee de ingenieurs, begrotingsdeskundige en vervolgens de aannemer aan het werk kunnen. Ontwerpen moeten dus wel realiseerbaar zijn binnen het beschikbare bouwbudget. Verder kun je architect een adviserende rol hebben, bijvoorbeeld in het beoordelen van andermans ontwerpen. Hoewel je vaak met het ontwerpen van een compleet gebouw bezig zal zijn, kun je ook aan verbouwingen of de aankleding van ruimten vormgeven. De meeste architecten zijn gespecialiseerd in bepaalde ontwerprichtingen, zoals woonhuizen of kantoren. Andere specialismen zijn landschaps- of binnenhuisarchitectuur.
Spreken de werkzaamheden van architect je aan? Dan is dit beroep zeker iets voor jou!