Video: Boekhouder

Als boekhouder kun je later in dienst treden bij eenÖ Als boekhouder kun je later in dienst treden bij een accountantskantoor of op de boekhoudafdeling van een organisatie. Veel boekhouders beginnen als zelfstandige. Jij verzorgt de financiŽle administratie van een organisatie, afdeling of particulier.

Met een geautomatiseerd boekhoudprogramma registreer je alle financiŽle gegevens van een organisatie. Als je alle cijfers en resultaten zorgvuldig in beeld hebt gebracht maak je hiervan een verslag of rapport. Op basis hiervan breng je aan de directie van de organisatie een advies uit. Je vergelijkt hiervoor de nieuwe financiŽle cijfers met die van het jaar ervoor en controleert de budgettering. Aan het einde van een boekjaar maak je de balans op. Hierbij bereken je de winst en verliescijfers en stel je een begroting op voor het volgende boekjaar. Jouw werk wordt gecontroleerd door een accountant.

Als boekhouder ben je voornamelijk werkzaam op kantoor. Af en toe zul je bij klanten op bezoek moeten. Tijdens het einde van een boekjaar of bij periode voor belastingsaangiftes zul je het extra druk hebben, het kan voorkomen dat je dan moet overwerken.

Als boekhouder moet je goed met vertrouwelijke gegevens om kunnen gaan. Je bent klantvriendelijk, hebt een goed analytisch en cijfermatig inzicht en bent erg nauwkeurig.

Spreken de werkzaamheden van een boekhouder je aan en voldoe je aan de eisen? Dan is dit beroep misschien wel iets voor jou!