Video: Restaurator Kunstvoorwerpen

Als restaurator van kunstvoorwerpen ben je in dienst van een atelier, Als restaurator van kunstvoorwerpen ben je in dienst van een atelier, of werk je als zelfstandig ondernemer. Jij bent verantwoordelijk voor het behoud en herstel van kunstvoorwerpen zoals een oud antieken stoel of iets van aardewerk. Andere voorwerpen waar je mee in aanraking kunt komen zijn: tekeningen, voorwerpen van textiel, wandtapijten, boeken, foto’s, metaal, glas en noem maar op.

Een restauratie begint met onderzoek naar het voorwerp. Je onderzoekt wat het mankement is en hoe dit te restaureren is. Elk voorwerp moet hierbij anders behandeld worden. Het kan zijn dat je stukken moet vervangen of dat je nieuwe stukken (vaak met een mal) bij moet maken. Het restaureren kan met de hand of met machines gedaan worden. Hulpmiddelen die je gebruikt zijn onder andere: allerlei soorten handgereedschap, een frees- en schaafbank. Verdere voorkomende werkzaamheden zijn het bijwerken van kleuren, glazuren of opnieuw decoreren van kunstvoorwerpen.

Uiteraard moet je als restaurator veel van kunst, kunstvoorwerpen en materialen afweten. Je moet met je handen kunnen werken en over een flinke dosis creativiteit beschikken. Als restaurator van kunstvoorwerpen moet je lange tijd achtereen geconcentreerd kunnen blijven en nauwkeurig te werk gaan. Voer je dit beroep als zelfstandig ondernemer uit, dan ben je afhankelijk van het aantal opdrachten dat je krijgt.

Spreken de werkzaamheden van een restaurator kunstvoorwerpen je aan en voldoe je aan de eisen? Dan is dit beroep misschien wel iets voor jou!