Video: Machinist Hijswerk

Als machinist hijswerk werk je bij een onderneming in de bedrijfstak kraanverhuur, bouw en infra en/of transport. In dit beroep voer je met een mobiele kraan of torenkraan hijswerkzaamheden uit op verschillende werkterreinen. Deze bevinden zich binnen of buiten Nederland, op industrieterreinen, woonwijken en/of havens. Elk type werkplek heeft zijn kenmerken en beperkingen om het hijswerk uit te voeren. Je kiest die werkmethode die past bij de situatie, omgeving, type kraan en type last.

Je bedient de hijskraan en overlegt over de hijswerkzaamheden. Je maakt werkafspraken met de hijsbegeleider over het aanslaan en begeleiden van de last. In deze functie voer je met een hijskraan op diverse locaties hijswerkzaamheden uit. Waar nodig rijd je daarvoor met de hijskraan naar de werkplek of laad je de hijskraan op een transportmiddel voor vervoer naar de werkplek.

Je werkt met verschillend materieel. Hiervoor heb jij de verantwoordelijkheid. Maar ook voor collega's derden en jezelf draag je de verantwoording. Je voert het werk uit naar eigen inzicht en hebt hierover afstemming met je leidinggevende. Je moet goed kunnen overleggen met opdrachtgevers en/of collega's, kunnen improviseren en initiatieven durven te tonen als dat nodig is. In sommige gevallen zijn de werkzaamheden zwaar die je moet doen. Een goede lichamelijk conditie is dan ook wel van belang voor dit beroep.

Spreken de werkzaamheden van machinist hijswerk je aan? Dan is dit beroep zeker iets voor jou!