Video: Offset Drukker

De term offset drukken verwijst naar de speciale technologie, waarmee het beeld op het te bedrukken oppervlak wordt overgezet. Het gaat om een indirecte drukmethode. De cilinder met de te drukken informatie komt namelijk niet rechtstreeks in aanraking met het materiaal. Als een specialist in het offsetdrukken kun je aan de slag bij drukkerijen en grafimediabedrijven, die zich op verschillende soorten productie toeleggen. Het kunnen kranten en tijdschriften zijn, maar ook verpakkingen, behang en zelfs t-shirts.

Met behulp van een offsetpers bedruk je allerlei verschillende materialen. Zowel de apparatuur, waarmee je werkt, als de eindproducten kunnen verschillen. Toch komen de procesmethodes en technieken grotendeels overeen. Je bestudeert goed de opdracht informatie en stelt afhankelijk van de eisen de drukpers en randapparatuur af. Ook ben je verantwoordelijk voor de registratie en samenstelling van de kleuren. Het is belangrijk om goed op de hoogte zijn van de eigenschappen van de stoffen en materialen, die je gebruikt. Onverwachte effecten tijdens het bewerken wil je natuurlijk zo veel mogelijk voorkomen.

Je voert veel taken zelfstandig uit. Maar de opdrachten, die je krijgt kunnen sterk variŽren qua omvang en gecompliceerdheid. Vaak zul je dus samen met collega-drukkers er tegenaan moeten gaan. In de loop van het productieproces stuur je de minder ervaren medewerkers aan. Mochten er problemen of onduidelijkheden voorkomen, dan overleg je ze met een leidinggevende om samen tot een goede oplossing te komen.

Naast alle productiewerkzaamheden zorg je voor het onderhoud van de drukpers en verricht je wanneer nodig kleine reparaties. Je bent zelf verantwoordelijk voor het opruimen van de werkplek en het bijhouden van de administratie.

De oplevering van een opdracht is vaak aan een strak tijdschema verbonden. Je zult dus uitermate geconcentreerd, goed oplettend en nauwkeurig te werk moeten gaan. Want zelfs een klein foutje kan de hele druk onbruikbaar maken en de planning verstoren. Goed kunnen samenwerken is voor het beroep van offsetdrukker essentieel. De handelingen van alle deelnemers aan het productieproces moeten optimaal op elkaar afgestemd worden. Tenslotte is de kwaliteit van de printmedia eindproductie het resultaat van een gezamenlijke inspanning.

Spreken de werkzaamheden van een offsetdrukker jou aan? Dan is dit beroep misschien wel iets voor jou!