Video: Tandartsassistent(e)

Als tandartsassistent(e) ondersteun je de tandarts bij een groot gedeelte van zijn of haar taken. Je neemt de telefoon aan enÖ maakt afspraken met de patiŽnten. Ook assisteer je de tandarts bij de werkzaamheden aan de behandelingstoel. Je bent voor een groot gedeelte verantwoordelijk voor de voorbereidingen die aan de behandeling voorafgaan. Je overlegt met de tandarts wat precies jouw taken zijn. Deze taken voer je zelfstandig uit.

De gezondheidszorg is een branche met veel verschillende gezichten. Maar welke richting je ook uitgaat, je hebt bijna altijd met mensen te maken. In de gezondheidszorg is altijd vraag naar goedgeschoolde vakkrachten. Lijkt het werk in deze branche je boeiend en uitdagend? Dan heb je later een goede kans op een baan.

Als tandartsassistent(e) ontvang je de patiŽnt die voor een behandeling of controle bij de tandarts komt. Deze mensen zijn soms zenuwachtig en jij probeert ze op hun gemak te stellen. Terwijl de patiŽnt behandeld wordt, reik jij de tandarts allerlei instrumenten aan zoals injectienaalden, tangetjes en boren. Ook houdt je de speekselafzuiger in de mond van de patiŽnt. Als er tijdens een behandeling geboord moet worden, maak jij de materialen voor de vullingen klaar. Ook zul je soms rŲntgenfotoís moeten ontwikkelen. Zodra de patiŽnt vertrokken is, breng je de praktijkruimte weer in orde. Dit houdt in dat je alle gebruikte instrumenten weer steriliseert.

De tandartsassistent(e) heeft ook administratieve taken. Zo ben je ook verantwoordelijk voor een gedeelte van de boekhouding. Je verstuurt de rekeningen die naar de klant gestuurd worden. Soms moet je ook bijhouden welke rekeningen wel en welke niet betaald zijn.

Als tandartsassistent(e) hoef je niet alleen werkzaam te zijn in een tandartspraktijk. Zo kun je bijvoorbeeld ook op de afdeling mond- en kaakchirurgie van een ziekenhuis werken. HygiŽne in jouw werk is heel belangrijk, je draagt altijd een mondkapje en handschoenen. Je hebt vaste werktijden, maar in sommige spoedgevallen kan het voorkomen dat je ís avonds of in het weekend moet werken.

Spreken deze werkzaamheden je aan? Kun je goed met mensen omgaan en werk je nauwkeurig? Dan is het beroep tandartsassistent(e) misschien wel iets voor jou!