Video: Monteur Installatie Techniek

Als monteur installatietechniek houd je, je bezig met het aanleggen van leidingen, afvoersystemen en rioleringen. Dit doe je aan de hand van bouwtekeningen en leidingschema’s. Ben je geďnteresseerd in de installatietechnieken die komen kijken bij het aanleggen van sanitair, waterleidingen en warmteapparaten? Dan is het beroep monteur installatietechnieken iets voor jou.

Zodra je alles gemonteerd hebt, controleer je de werking door het gehele systeem in gebruik te nemen. Vaak werk je met een controlelijst waar alles op aangegeven staat. Veel leidingen die je gebruikt, zijn gemaakt van verschillende materialen zoals koper en kunststof. Omdat deze voor de aanleg bewerkt moeten worden, gebruik je allerlei apparatuur zoals ijzerzagen en pijpsnijders om de leidingen aan te passen totdat ze de juiste vorm hebben.

De installatietechniek is een vakgebied dat veel verschillende richtingen kent. De werkzaamheden die tegenwoordig uitgevoerd worden, zijn niet meer te vergelijken met het werk dat vroeger door een loodgieter gedaan werd. Door de technische ontwikkeling is de installatietechniek een belangrijk en uitgebreid vakgebied geworden.

In je werk als monteur installatietechniek werk je zowel binnen als buiten. Je werkt bij klanten thuis, op renovatieprojecten of juist op de nieuwbouw. Bij je werkzaamheden is het belangrijk dat je de veiligheidsvoorschriften goed in acht neemt. Vaak zul je dus een veiligheidsbril of gehoorbeschermers moeten dragen.

In de installatietechniek is al geruime tijd behoefte aan goedgeschoolde vakmensen. Lijken de werkzaamheden van een monteur installatietechnieken je leuk? Dan maak je met dit beroep een goede kans op een baan.