Video: Grondsteward

Vliegtuigen, reizigers, vreemde talen, stress en wisselende werktijden, als grondsteward kom je hier dagelijks mee in aanraking. Jij probeert ervoor te zorgen dat op de grond alles goed verloopt. Als grondsteward moet je ervoor zorgen dat passagiers die met jouw luchtvaartmaatschappij op reis gaan; veilig, op tijd en in het juiste vliegtuig terecht komen. Mensen vinden het fijn als ze op hun gemak worden gesteld. Daarom is het als grondsteward erg belangrijk om mensen goed te helpen met bijvoorbeeld problemen die ontstaan rond reserveringen of bagage.

Grondstewards zijn van veel markten thuis en dienen gedurende een dag op veel verschillende plaatsen aanwezig te zijn. Je controleert reisdocumenten, checkt passagiers in, beantwoordt allerlei vragen, wijst mensen de weg en nog veel meer. Ook kom je in contact met mensen van allerlei culturen, krijg je te maken met vreemde talen en slecht gehumeurde mensen. Bijvoorbeeld mensen met haast of mensen die hun vlucht gemist hebben. Maar ook mensen die een familielid, hun koffers of paspoort kwijt zijn. Het is belangrijk dat je al deze mensen correct en efficiŽnt te woord staat en helpt.

Tegenwoordig pakken mensen veel sneller het vliegtuig waardoor de vraag naar geschoolde grondstewards en stewardessen de laatste jaren aanzienlijk is toegenomen.

Op je werk krijg je te maken met wisseldiensten (fulltime of parttime) waarbij je minimaal eens per 3 weken een weekend vrij bent. Als grondsteward werk je binnen op een luchthaven. Soms moet je ís nachts werken. Het komt vaak voor dat je koffers moet tillen. Belangrijk is om dit op de juiste manier te doen omdat het anders belastend voor je rug kan zijn. Omdat je vaak passagiers naar de juiste gate moet brengen, loop je ook veel. Tijdens je werk draag je een uniform.

Ben jij goed in vreemde talen, heb je een servicegerichte instelling en ben je stressbestendig? Dan is het beroep grondsteward of stewardess misschien wel iets voor jou.