Video: Agrarisch Ondernemer

Als agrarisch ondernemer leid jij jouw eigen landbouwbedrijf. Je kunt vee houden, fruit telen, groenten kweken, land bewerken enz. Als agrarisch ondernemer leid je zelfstandig jouw eigen landbouwbedrijf. Is dit een groot bedrijf? Dan kan het zijn dat je mensen in dienst hebt.

In de agrarische sector zijn er verschillende beroepsmogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld vee houden, fruit telen, groenten kweken, land bewerken en noem zo maar op. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een combinatie van deze mogelijkheden.

De dagen van een agrarisch ondernemer beginnen vroeg. Op een boerderij is tenslotte altijd werk te verrichten. Als jij vee op jouw boerderij houdt, moet je veel verstand hebben van de verzorging van deze dieren. Je zorgt voor een goede leefomgeving en je voert de dieren op de juiste voedertijden. Jij weet precies hoeveel en welk voer ze nodig hebben.

Het land dat bij jouw boerderij hoort, moet goed onderhouden worden. Je kunt het land gebruiken om bijvoorbeeld koeien te laten grazen of levensmiddelen te produceren.
Met een tractor bewerk je het land voor het uiteindelijke gebruik. Jij weet precies wanneer er bemest, gezaaid of geoogst moet worden.
De producten die je hiervoor nodig hebt zoals bijvoorbeeld meststoffen of bestrijdingsmiddelen koop je vaak zelf in.

Je moet wel rekening houden met de eisen en voorschriften met betrekking tot het milieu.

Als jij op jouw boerderij melkkoeien houdt, moeten deze natuurlijk gemolken worden. Dit gebeurt meestal ís morgens zo vroeg mogelijk. De koeien worden vanuit de stal naar een speciale ruimte geleid waar vaak een machine de melk aftapt. Deze melk wordt uiteindelijk in een tank opgeslagen. Van daaruit kan het verder bewerkt worden.
Sommige boerderijen beschikken over een systeem waardoor het proces geheel automatisch verloopt.

Naast het werken op het land en met het vee, zul je ook tijd moeten besteden aan de administratie. Je houdt de voorraden bij, registreert de uren van jouw medewerkers en je verwerkt de in- en verkoop in de boekhouding.

Het is ook mogelijk dat je jouw eigen winkeltje op de boerderij houdt. Je kunt hier jouw eigen gefabriceerde producten zoals kaas, eieren, groenten en melk verkopen. Het produceren van levensmiddelen is een vak apart. Je zult je hiervoor waarschijnlijk wel moeten bijscholen.

Als agrarisch ondernemer houd je ervan om buiten te werken en om met dieren om te gaan. Je bent een organisatietalent en je hebt een ondernemende instelling. In sommige periodes van het jaar zoals tijdens de oogst maak je vaak lange dagen.

Spreken de werkzaamheden en de veelzijdigheid van het vak je aan? Dan is dit beroep misschien wel iets voor jou.