Video: Dietiste

Als diŽtiste stel jij het dieet samen voor jouw cliŽnten. Je weet alles van... de verschillende voedingsmiddelen, de voedingsstoffen en vitaminen. Als diŽtiste kun je gaan werken in een zorginstelling, voorlichtingbureau, ziekenhuis of je begint jouw eigen praktijk.
Zoals de naam van het beroep al doet vermoeden, help jij mensen met het samenstellen van hun dieet. Hiervoor moet je de cliŽnt eerst onderzoeken. Je neemt het gewicht op en je meet de lengte. Je vraagt ook naar achtergrondinformatie zoals erfelijke ziektes of afwijkingen, vaak doe je dit in overleg met een arts.

Tijdens een afspraak met een cliŽnt geef je voorlichting over verschillende voedingsproducten en hun ingrediŽnten. Je neemt de leef- en eetgewoontes door en je geeft een advies over welke producten jouw cliŽnt wel en beter niet kan gebruiken.
Op basis van de gegevens die jij hebt verworven, stel je een dieet samen. De redenen dat iemand naar een diŽtist gaat, kunnen zeer uiteenlopen. Zo kan iemand gewoon te dik of te mager zijn, maar het is ook mogelijk dat jouw cliŽnt suikerziekte of een trage stofwisseling heeft.

Het is belangrijk dat jij het dieet goed met de cliŽnt doorneemt zodat hier geen misverstanden over kunnen ontstaan. Je voert alle gegevens in op de computer en je geeft het dieet en eventuele voorlichtingsfolders mee.

Als diŽtiste moet je nauwkeurig samenwerken met jouw collegaís. Samen bespreek je hoe je bepaalde dingen moet aanpakken, bijvoorbeeld wijzigingen in een dieet, nieuwe producten of ontwikkelingen in de markt.

CliŽnten die niet in staat zijn om naar de praktijk te komen, bezoek je thuis. Je zorgt ervoor dat je de gegevens van het vorige bezoek zoals bijvoorbeeld het gewicht of aanpassingen in het dieet bij je hebt. Je bespreekt de vorderingen, verbeterpunten en klachten. Indien nodig pas je het dieet aan. Je noteert de besproken punten zodat je deze op kantoor kan verwerken.

Naast adviezen kan het voorkomen dat je ook voorlichting moet geven aan groepen mensen. Je geeft dan voorlichting over bijvoorbeeld voedingsproducten, de risicoís van een te hoog cholesterol gehalte en de dagelijks behoefte aan vitaminen.

Wil je later als diŽtiste aan de slag? Dan moet je beschikken over goede contactuele eigenschappen, je hebt veel geduld en je kunt zaken helder uitleggen.
Omdat je vaak zelfstandig zult werken, moet je verantwoordelijkheden durven nemen.

Spreken deze werkzaamheden je aan? Dan is dit beroep misschien wel iets voor jou!