Video: Kraamverzorgster

Jij helpt de nieuwe moeder bij het verzorgen van haar pasgeboren kind. Je controleert de temperatuur, het gewicht en... de groei van de baby. Ook de huishoudelijke taken neem jij voor jouw rekening. Als kraamverzorgster ondersteun jij de nieuwe moeder met allerlei werkzaamheden.
Een pasgeboren kind zorgt altijd voor extra werk in en rond het huis, terwijl de moeder nog moet bijkomen van de bevalling. Hulp in huis is daarom vaak zeer welkom.

De werkgelegenheid in de branche voor de gezondheidszorg is groot. Omdat zorg altijd nodig is, heb je later veel kans dat je een leuke baan vindt.

Als kraamverzorgster ondersteun jij de moeder bij het verzorgen van haar kind, maar je let ook goed op de gezondheid van de baby. Zo controleer je bijvoorbeeld elke dag het gewicht om de groei van de baby in de gaten te houden.

Bij de verzorging van een baby komt veel kijken, je moet voorzichtig te werk gaan.
Je helpt de moeder bijvoorbeeld bij het wassen. Jij laat een badje vollopen met water en controleert de temperatuur. Als je de baby in bad doet, geef je de moeder ook allerlei tips. Bijvoorbeeld hoe je de baby het beste kan vasthouden.

Als kraamverzorgster heb jij een breed takenpakket. Je belangrijkste taak is het ondersteunen van de moeder met de verzorging van haar pasgeboren kind. Maar daarnaast help je ook mee met de verzorging van eventueel andere kinderen.

De eerste dagen krijgt de moeder natuurlijk veel bezoek. Jij helpt mee met de beschuit met muisjes en het inschenken van koffie.

Als kraamverzorgster draai je eigenlijk volledig mee in de huishouding. Dit betekent dat je ook helpt met koken, de was, stofzuigen, het bed opmaken en noem zo maar op. Je houdt ook de gezondheid van de moeder in de gaten. Zo kan het voorkomen dat je haar bloeddruk of polsslag opneemt.

Aan het einde van de dag noteer je de werkzaamheden en belangrijke gegevens in een dag tot dag schema.

Als kraamverzorgster heb je een zeer afwisselende baan. Je werkt eigenlijk altijd bij mensen thuis. Je moet over veel verantwoordelijkheidsgevoel beschikken en je gaat nauwkeurig te werk. Je vindt het leuk om met pasgeboren baby’s te werken en je weet veel van hun verzorging.

Spreken deze werkzaamheden je aan? Dan is dit beroep misschien wel iets voor jou!