Video: Sportinstructeur

Instructies die je zelf bedacht hebt, breng je tot uitvoering bij groepen mensen of individuen op een sportschool of fitnesscentrum. Als sportinstructeur kun je later gaan werken bij een sportschool of fitnesscentrum.
Je werkt onder leiding van een bestuur of directie. In overleg met hen bepaal jij hoe je het komende seizoen gaat aanpakken.

Tijdens sportactiviteiten geef jij instructies aan groepen mensen of individuen.
De lessen die je hebt ingepland, leid je zelf. De oefeningen die je gaat behandelen doe je vaak eerst voor. Tijdens de oefeningen probeer je de deelnemers te stimuleren en op te peppen.
Hiervoor zul je ook vaak muziek gebruiken die bij het ritme van de bewegingen past.
Je let op de wijze waarop de deelnemers de oefeningen uitvoeren zodat er geen blessures kunnen ontstaan.

Voor sommige mensen zul je een sportschema op moeten stellen. Aan de hand van allerlei gegevens zoals de lengte, het gewicht, de leeftijd en het gewenste resultaat van de klant stel je een schema samen waarin precies staat aangegeven welke oefeningen wanneer en hoevaak uitgevoerd moeten worden. Hierbij houd je rekening met allerlei zaken zoals de gezondheid, hartslag, bloeddruk en spier- of gewrichtsklachten. Indien nodig overleg je met collega’s over de aanpak. Het schema voer je in op de computer zodat je het traject nauwkeurig in de gaten kan houden.

Samen met de klant bespreek je het schema en de oefeningen die hij of zij moet uitvoeren.
Je legt de werking van de toestellen uit en je adviseert de klant over welke houding hij of zij het beste kan aannemen.

Als sportinstructeur weet jij veel van de spieren en gewrichten van het menselijk lichaam. Je weet welke bewegingen de deelnemers voor bepaalde oefeningen moeten maken. Je probeert ervoor te zorgen dat de klanten geen blessures oplopen. Een goede warming up is daarom heel belangrijk.

Tijdens vrije sporturen wanneer jij geen les hoeft te geven, loop je door de studio om de klanten in de gaten te houden. Zo nodig corrigeer of adviseer je mensen.

Als sportinstructeur moet je beschikken over communicatieve en leidinggevende capaciteiten.
Je hebt een klantgerichte en enthousiaste instelling. Jouw werktijden kunnen vaak wisselen, je moet het niet erg vinden om ook op avonden te werken.

Ben jij sportief en spreken deze werkzaamheden je aan? Dan is dit beroep misschien wel iets voor jou!