EENVANDAAG: eenderde studenten heeft spijt van studiekeuze

15 januari 2013
TROS

Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Hilversum, 15-01-2013

Televisie
EENVANDAAG/ 1V JONGERENPANEL
Uitzending dinsdag 15 januari
Nederland 1 -- 18.15 uur

EENDERDE STUDENTEN HEEFT SPIJT VAN STUDIEKEUZE

Ruim eenderde (35%) van de studenten zou, als ze het opnieuw mochten doen, een andere studie kiezen. Zij zijn kritisch over de studiekeuzebegeleiding op de middelbare school. Dit blijkt uit onderzoek van EENVANDAAG onder 2.300 jongeren, onder wie 1.350 studenten en 550 scholieren uit de bovenbouw.

Jaarlijks stopt eenderde van de studenten in het eerste jaar met de studie, of switcht naar een andere studie. Scholieren vinden het kiezen van een studie dan ook niet gemakkelijk: van de huidige bovenbouwleerlingen, die binnen twee jaar voor hun studiekeuze staan, zegt zeven op de tien (69%) de studiekeuze moeilijk te vinden. Hoewel ruim een kwart (27%) behoefte heeft aan meer begeleiding hierbij vanuit school, zijn scholieren over het algemeen best tevreden met de geboden begeleiding.

Begeleiding schiet tekort
Dit beeld kantelt zodra de jongeren gaan studeren. De helft van de studenten (52%) vindt dat zij destijds door hun middelbare school niet goed zijn begeleid bij het kiezen van een studie. Acht op de tien studenten (82%) vinden dat een gesprek met een studieadviseur verplicht moet worden voor iedere scholier in de bovenbouw. De scholieren zelf zijn het hier ook mee eens.

Bussemaker: scholier zelf verantwoordelijk
Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) legt de verantwoordelijkheid bij de scholieren: 'Waar we echt van af moeten is dat ze denken: ik zet maar ergens een kruisje en dan ga ik kijken of de studie bij me past.' De studenten zelf (69%) vinden wel dat ze voldoende werk hebben gemaakt van hun studiekeuze.

Over dit onderzoek
Het 1V Jongerenpanel, onderdeel van EENVANDAAG, bestaat uit jongeren van 12 t/m 24 jaar. Aan dit online onderzoek, gehouden van 10 tot 14 januari 2013, deden 2.300 jongeren mee (onder wie 550 scholieren uit de bovenbouw en 1.350 studenten). De uitslag is gecorrigeerd op leeftijd, geslacht en spreiding over het land.

Voor meer informatie: www.eenvandaag.nl

Noot voor redacties