Leven Lang Ontwikkelen

Hallo toekomstige student!

Om relevant en inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt is het van groot belang dat je je blijft ontwikkelen. De arbeidsmarkt verandert snel. Des te belangrijker dat je bijblijft door bijvoorbeeld het volgen van opleidingen, cursussen of trainingen. Dit is alleen nog niet voor iedereen vanzelfsprekend. De overheid moedigt mensen daarom aan om zich te blijven ontwikkelen door het inzetten van maatregelen, experimenten en regelingen met als thema: Leven Lang Ontwikkelen!

Maar wat betekent dat voor jou, een Leven Lang Ontwikkelen? Misschien merk je al dat de manier van werken de laatste tijd flink is veranderd. Helemaal sinds de coronacrisis. We werken meer thuis en digitaal. Veranderingen waar niet alleen jij, maar veel werknemers, flexwerkers, ZZP-ers en zelfstandigen, mee te maken hebben gekregen.

De ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo waardoor het extra belangrijk is om meer te weten te komen over de laatste ontwikkelingen en inzichten in jouw vakgebied. Door omscholing of bijscholing vergroot jij jouw kansen op de arbeidsmarkt. Haal het beste uit jezelf!

STAP Regeling (voor STimulering ArbeidsmarktPositie)

Wil jij jezelf ontwikkelen? Ben je op zoek naar een nieuwe baan, of wil jij bijblijven in jouw vak zodat je je werk nog beter kan uitvoeren en misschien kan doorgroeien? Dan is het volgen van een cursus, training of opleiding misschien iets voor jou! Om hierbij te helpen heeft de overheid de STAP-regeling bedacht. Door deze regeling is het mogelijk voor iedereen die werkt en die 18 jaar of ouder is, een geldbedrag aan te vragen voor scholing. Je kunt maximaal € 1.000,- per jaar STAP-budget aanvragen zodat je je kunt blijven ontwikkelen! Door omscholing vergroot je je kansen! Zo blijf je interessant voor werkgevers. Nu en in de toekomst.

Zet een nieuwe stap in je carrière!

Maak gebruik van STAP en zet die nieuwe stap in jouw carrière. Je kunt je op elk moment aanmelden voor een STAP opleiding. Elke twee maanden start een nieuwe aanvraagperiode voor het STAP-budget. Vraag het budget zo snel mogelijk aan want op=op! Is het budget in deze periode op? Probeer het dan opnieuw in de volgende aanvraagperiode. Je kunt STAP-budget aanvragen voor opleidingen met een bepaalde startdatum. Hoe werkt dat?

Een rekenvoorbeeld:
Studiekosten € 1.614,-
STAP-budget € 1.000,-
De kosten die jij betaalt: € 614,-
 1. In het algemeen geldt dat een STAP-opleiding dient te starten minimaal 4 weken na je aanvraag. Dit om zekerheid te kunnen bieden dat STAP-budget kan zijn toegekend door UWV voordat de scholing start.
 2. En verder geldt dat een STAP-opleiding start uiterlijk 3 maanden na het betreffende aanvraagtijdvak.
 3. Het STAP-budget is een subsidie van UWV. Verdeeld over het jaar zijn er meerdere aanvraagtermijnen. Concreet betekent dit bij een aanvraag in het aanvraagtijdvak.

Aanvraag tijdvakken STAP-budget

 • 2 januari t/m 27 februari 2023 vervallen
 • 17 maart t/m 30 april 2023 verplaatst
 • 1 mei t/m 2 juli 2023
 • 3 juli t/m 3 september 2023
 • 4 september t/m 31 oktober 2023
 • 1 november t/m 31 december 2023

Let op: Omdat het STAP-budget vanaf 2024 wordt beëindigd, word onderzocht of er andere manieren zijn om het leren en ontwikkelen te blijven stimuleren.
Het is nog onduidelijk welke gevolgen dit heeft voor de geplande aanvraagperiodes van 2023.

De voorwaarden

Je komt in aanmerking voor het STAP-budget als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • Leeftijd. Je bent minimaal 18 jaar of nog niet met pensioen;
 • Werksituatie. Je werkt in loondienst bent ondernemer of hebt momenteel geen werk;
 • Andere subsidies. Je hebt dit jaar nog niet eerder de STAP-budget toegekend gekregen en ontvangt op het moment van de aanvraag geen studiefinanciering, lerarenbeurs, tegemoetkoming studiekosten voor meerderjarigen;
 • Startdatum opleiding. Je scholing start binnen 3 maanden na afloop van het tijdvak waarin je de STAP-budget hebt aangevraagd; (zie aanvraagtijdvak)

 

Kies nu je opleiding en vraag je STAP-budget aan!

Onderstaand enkele aanbieders die opleidingen en cursussen aanbieden in jouw vakgebied:

Meer informatie over Leven Lang Ontwikkelen vind je op de website van De Rijksoverheid.