Vonk

Maritiem officier alle schepen nautisch, koopvaardij

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Na het behalen van je welverdiende diploma, kun je aan de slag. Als maritiem officier alle schepen nautisch, koopvaardij zijn er verschillende werkzaamheden die van dag tot dag aan bod komen. Jij draagt de verantwoording om te zorgen dat onder andere passagiers en goederen van locatie A naar locatie B worden getransporteerd. Bijvoorbeeld containers, die van de haven in Rotterdam naar andere internationale havens worden vervoerd. Plekken waar je terecht kunt komen zijn onder andere passagiersschepen, cruiseschepen of schepen die zich richten op containervervoer. Het is een afwisselend beroep, dat je langere tijd van huis kan houden, door het vele reizen.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding komen verschillende aspecten van je toekomstige werk aan bod. Je leert alles over het navigeren van een schip en de verschillende onderdelen die voorbijkomen als het gaat om de besturing. Je vaardigheid als leider wordt verder ontwikkeld tijdens de opleiding en daarnaast is maritieme communicatie een vak dat aangeboden kan worden.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau-4 heet een middenkaderopleiding. Je studie duurt 3 of 4 jaar, dit verschilt per opleiding.

De toelatingseisen zijn voor een middenkaderopleiding iets anders dan voor mbo-opleidingen op de andere niveaus:

  • je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
  • je hebt een diploma van een vakopleiding, dus mbo niveau 3, is meestal voldoende voor een mbo-studie op niveau 4;
  • je hebt een basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) gedaan. (je kan dan bij sommige scholen beginnen aan een middenkaderopleiding);
  • een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas havo of vwo. (sommige scholen willen dat je een havodiploma hebt voor een mbo-opleiding op niveau 4, maar dat verschilt per school. Informeer hiernaar bij de school).

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2023/2024 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.357,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 270,-.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 654,-.

Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Na deze niveau-4 middenkaderopleiding kun je doorstromen naar een HBO studie aan een Hogeschool.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Jij hebt een affiniteit als het gaat om de scheepvaart en havens. Je hebt geen problemen met werken op plekken ver van huis en hebt de vaardigheden om een goede planning te kunnen handhaven. Je neemt graag het voortouw en pakt dan ook zonder problemen de leiding op je, mocht dit nodig zijn. Daarnaast bezit je bij voorkeur over enig technisch inzicht.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Den Helder - Vonk BOL BBL
Katwijk aan Zee, Rotterdam, Stellendam, Zwolle - STC mbo college BOL BBL
Urk - Firda (ROC Friese Poort) BOL BBL
Vlissingen - Scalda BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.