NHA Thuisstudies

Medisch Secretaresse

Algemene informatie over de cursus

Secretaresse worden in een ziekenhuis? Volg de opleiding Medisch Secretaresse

In slechts een jaar tijd je volledig voorbereiden op een baan als secretaresse in een ziekenhuis, polikliniek of huisartsenpraktijk? Dat kan. Met de opleiding Medisch Secretaresse. Zet nu de eerste stap en volg de cursus.

Een medisch secretaresse werkt bijvoorbeeld achter de balie bij een huisartsenpost, in een zorginstelling ter ondersteuning van de verpleeghuisarts of op het secretariaat van de afdeling Orthopedie van een universitair medisch centrum of ziekenhuis in de regio.

Werken in een gezondheidscentrum

Medisch secretaresses werken ook wel als frontoffice-medewerkers in een gezondheidscentrum met fysiotherapie, apotheek en bijvoorbeeld een consultatiebureau. Of in een particuliere kliniek.

Een secretaresse of baliemedewerker op een medisch secretariaat is het eerste aanspreekpunt voor patiŽnten en cliŽnten. Je vormt de schakel tussen de zorgvragers en de artsen. Voor de artsen en therapeuten ben je de administratieve steun en toeverlaat.

Werken met patiŽnten en artsen

Als medisch-administratief medewerker zorg je er bijvoorbeeld voor dat:

 • meneer Janssen een follow-up afspraak krijgt met de uroloog;
 • de binnengekomen mail op [stuur een e-mail] bij de juiste specialisten en basisartsen terecht komt;
 • de patiŽntenadministratie er tiptop uitziet.


De medisch geschoolde secretaresse moet niet alleen netjes en accuraat zijn, maar ook over medische kennis beschikken.

Je kennis uitbreiden

In de opleiding maak je kennis met verschillende termen uit de medische wereld, enkele voorbeelden:

 • Wat is een aneurysma?
 • Wat wil je weten over mitose?
 • Wat bedoelt de arts met “in dubio abstine”?


Je ziet de internist voorbijlopen en je wilt wat vragen over HyperparathyreoÔdie. Maar hoe spreek je HyperparathyreoÔdie eigenlijk uit? Zonder te struikelen? En hoe verwerk je dbc’s, de diagnosebehandelcombinaties?

Je ontdekt het allemaal in de cursus Medisch Secretaresse. Ook ervaar je hoe gezondheidszorgorganisaties werken.

Combineren

Combineer accuraat denken en handelen met je nieuwe medische kennis en word Medisch secretaresse. Volg de opleiding en geef je toekomst een nieuwe impuls.


Zo werkt studeren bij NHA

Inhoud van de cursus

Studieprogramma Medisch Secretaresse

De opleiding Medisch Secretaresse bestaat uit een aantal onderdelen:SecretariŽle vaardigheden

In dit onderdeel leer je een aantal belangrijke vaardigheden die je absoluut moet beheersen, zoals het soepel laten verlopen van afspraken en telefoontjes, het aannemen van boodschappen en vooral het goed organiseren van de verschillende werkzaamheden in deze drukke baan.

Medische correspondentie

In dit onderdeel komen zowel de algemene correspondentie alsook de medische correspondentie zoals brieven van diverse specialisten en verslagen van onderzoeken aan bod. De gegevens van de arts, meestal een specialist, worden vaak in dictaat vorm aangeleverd. Het dictaat leer je uitwerken tot een medisch inhoudelijke correcte brief. Er wordt in deze lessen geoefend met het uitwerken van diverse brieven.

Medische administratie

Dit onderdeel behandelt de meestvoorkomende administratieve processen in een artsenpraktijk en ziekenhuis. Denk hierbij aan: de organisatie van de administratie, de routing van patiŽnten, de inschrijving van patiŽnten, het medisch -elektronisch- dossier en archivering, de privacy en persoonsregistratie. Ook krijg je zicht op de activiteiten en verrichtingen van een ziekenhuis en medisch specialist die voortvloeien uit de zorgvraag waarmee een patiŽnt de specialist in het ziekenhuis consulteert, de Diagnose Behandel Combinatie. Je krijgt ook kennis van diverse geautomatiseerde systemen die gebruikt worden in de gezondheidszorg. Hierdoor zul je op de hoogte gesteld worden van diverse wet- en regelgevingen en klachtenafhandeling. Ook het geven van voorlichting aan een patiŽnt komt aan bod.

Medische terminologie

In de medische terminologie leer je de vaktermen en uitdrukkingen uit de medische wereld. Dankzij de opgedane kennis begrijp je zaken sneller en communiceer je gemakkelijker en professioneler. Dankzij de bijgeleverde luisteroefeningen krijg je ook de uitspraak spelenderwijs onder de knie. Tevens bevat dit onderdeel een uitgebreide woordenboekfunctie waardoor je termen ook achteraf gemakkelijk en snel kunt opzoeken. Verder leer je in dit onderdeel over de bouw en het functioneren van het menselijk lichaam en wordt er aandacht besteed aan pathologie (ziekteleer). Heb je het diploma Medische Terminologie in je bezit, dan kun je in aanmerking komen voor vrijstelling voor dit onderdeel.

Organisatie van de gezondheidszorg

Je leert in dit onderdeel over de verschillende instanties en de verschillende mogelijkheden voor zorgverlening zoals dit mogelijk gemaakt wordt door de overheid. Met het diploma Medisch secretaresse van de NHA in jouw bagage bewijs je over alle benodigde vakkennis te beschikken die nodig is om als Medisch secretaresse aan de slag te gaan!

Diploma Medisch Secretaresse

Bij NHA rond jij je opleiding af in het tempo dat het best bij jou past. Je bepaalt zelf ůf en wanneer je er aan toe bent om je opgedane kennis te toetsen.

Examen: elke dag en dicht bij huis

De opleiding Medisch Secretaresse kun je afronden met een examen. Ben je geslaagd voor het examen, dan ontvang je van ons het NHA-instituutsdiploma.

[img] www.nha.nl/static/upload/Nederland/Algemeen/examenlocaties%20kaart%20%20.png?1599640626406Dagelijks kun je digitaal je examen afleggen op een locatie bij jou in de buurt. Dit bespaart reistijd en je kunt meteen het examen maken als je de lesstof hebt afgerond. Je bepaalt zelf waar en wanneer je het NHA-examen wilt maken.

Jouw voordelen:

 • geen lange reistijd;
 • niet lang wachten op een examendatum. Je kunt je examen afleggen wanneer jij er klaar voor bent;
 • geen examenstress;
 • de uitslag van jouw examen is snel bekend;
 • examen maken kan ook in Paramaribo en CuraÁao

Aanmelding
Aanmelden voor het examen is heel eenvoudig. In het lespakket tref je een uitnodiging aan om je aan te melden voor het examen. Het examengeld bedraagt € 125,-
Bij NHA betaal je het examengeld pas bij aanmelding voor jouw examen.

Getuigschrift

Een NHA-getuigschrift kun je voor 29 euro aanvragen als je al jouw huiswerk hebt ingezonden en gemiddeld hiervoor een voldoende hebt gescoord (5,5 of hoger).

Niet geslaagd? Lesgeld terug

Je krijgt het lesgeld terugbetaald indien je niet geslaagd bent voor het examen. Voorwaarde voor deze

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Zie studieduur

Duur van de cursus

Zo studeer je


Studeer in je eigen tempo - waar je maar wilt


Je bepaalt zelf waar, wanneer en hoe je studeert. En je mag altijd je eigen tempo bepalen. Zo is deze opleiding uitstekend te combineren met een drukke baan of met je hobby's. Starten met de opleiding Medisch Secretaresse kan op elke dag van het jaar!

Flexibiliteit: je ontvangt de lessen gedrukt en digitaal

Je ontvangt de lessen in een luxe ringband thuis per post. De lesstof wordt in de meeste gevallen ook getoond in de digitale leeromgeving Plaza. Zo kun je altijd studeren op de manier die het beste bij jou past.

Persoonlijke begeleiding

Dankzij de persoonlijke begeleiding van onze deskundige docent sta je er niet alleen voor. Je kunt het huiswerk aan het eind van een les opsturen naar je docent (via onze digitale leeromgeving) die het dan weer snel naar je terugzendt. Gecorrigeerd en voorzien van advies, uitleg, cijfer en antwoord op je eventuele vragen. Je mag bij alle NHA-opleidingen 3 jaar lang gebruik maken van deze persoonlijke studiebegeleiding. Deze service is uniek in Nederland!

Wanneer je start met de opleiding Medisch Secretaresse, stelt je persoonlijke docent zich aan je voor.

Direct contact met studiegenoten

Alle NHA-studenten kunnen inloggen op onze digitale leeromgeving. Hier kom je in contact met studiegenoten die dezelfde opleiding volgen. Je kunt dan samen studeren, ervaringen uitwisselen en misschien een keer samen afspreken. Dat maakt het leren extra leuk.

Voordelen van onze digitale leeromgeving Plaza

 • de studiehandleiding doornemen;
 • lessen bestuderen;
 • video’s bekijken en oefeningen beluisteren;
 • huiswerk en eventuele vragen naar je docent sturen;
 • jouw online motivatiecoach activeren, om zo jouw studievoortgang te bewaken en je van handige tips te voorzien;
 • alle huiswerkcijfers en eventuele examencijfers op een rij;
 • de mediatheek bezoeken voor belangrijke downloads;
 • contact leggen met studiegenoten die dezelfde opleiding volgen;
 • ťťn jaar toegang tot de NHA e-bookbibliotheek met maar liefst 75 e-books en 41 audiobooks in allerlei categorieŽn.Studieduur

De opleiding Medisch Secretaresse duurt 12 maanden bij een gemiddeld studietempo van zes uur per week. Je kunt ook meer lessen per maand bestuderen. Dit verkort uiteraard de studieduur. Jij bepaalt jouw eigen tempo.Vragen?

Bel ons: [klik hier voor het telefoonnummer] of stuur ons een e-mail.

Kosten van de cursus

Vanaf 599,00 euro

Aanvraagformulier gratis studiegids.

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

 • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
 • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
 • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
 • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.