Allround Kapper

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

De Allround kapper voert in de kapsalon werkzaamheden uit, die betrekking hebben op:
Het voorbereiden, uitvoeren en evalueren van vaktechnische handelingen, die op dit niveau het meest voorkomen, te weten permanenten, knippen/snijden, föhnen (ont)kleuren, watergolven enz.
Daarnaast voer je werkzaamheden uit die bijdragen aan een goede dienstverlening, waaronder hygiënisch werken, rekening houden met het milieu en rekening houden met arbeidsomstandigheden. Ook let je op het gedrag van de medewerkers dat een goede sfeer op de werkvloer kan bevorderen.

Behalve een vakkundig kapper moet je klantvriendelijk zijn en rekening houden met de wensen van klanten. Je bepaalt samen met je collega's de sfeer in de kapsalon en het is dus belangrijk dat je goed met elkaar overweg kunt. Je moet er van houden om leiding te geven en het werk goed te organiseren. Daarnaast heb je een adviserende rol als het gaat om geschikte kapsel en weet je een juiste uitleg te geven over wat je doet, de producten die je gebruikt en het resultaat van de producten die je gebruikt.

Opleidingsinhoud

De opleiding tot allround kapper stoomt jou klaar voor het mooie kappersvak! Je leert alles over verschillende kappersproducten- en materialen en hoe hier mee om te gaan. Natuurlijk doe jij als allround kapper meer dan alleen knippen. Vandaar dat je ook les krijgt in haarkleuring, modelvorming en stylen.

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau 3 heet een vakopleiding. De opleiding duurt 3 jaar.
De toelatingseisen voor een vakopleiding zijn:
  • minimaal vmbo kader. Heb je bijvoorbeeld een vmbo-diploma basisleerweg? Dan voldoe je niet aan de toelatingseisen voor een mbo-opleiding op dit niveau;
  • een diploma van vmbo theoretische of gemende leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
  • heb je al een mbo-opleiding op niveau 2 (basisberoepsopleiding) gedaan? Of een andere vakopleiding? Dan kan je beginnen met de studie die je wil doen.
  • heb je de havo of het vwo niet afgemaakt? Dan is een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas vaak ook genoeg.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2023/2024 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.357,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 270,-.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 654,-.

Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Dan kan je een mbo niveau-4 middenkaderopleiding doen.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Als allround kapper vind jij het heerlijk om mensen mooi te maken en in de watten te leggen. Je staat altijd open voor een gezellig praatje en kunt goed inspelen op de wensen van de klant. Je luistert naar de klant en zorgt ervoor dat hij of zij met een glimlach en vol zelfvertrouwen de kapsalon verlaat.

Soortgelijke opleidingen

Er zijn gerelateerde opleidingen beschikbaar. Klik op een opleiding om te kijken welke scholen deze aanbieden en vraag ook van deze opleidingen informatie aan.

Beroep in beeld

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Arnhem - Rijn IJssel BOL BBL
Den Haag - ROC Mondriaan BOL BBL
Den Helder - Vonk BOL BBL
Gouda, Leiden - mboRijnland BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.