Da Vinci College

Eerste Verbrandingsmotortechnicus

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Een eerste verbrandingsmotortechnicus houdt zich bezig met grote verbrandingsmotoren. Veel schepen zijn hiermee uitgerust, maar ook in de industrie komen zulke motoren voor. Met dit beroep kun jij op een scheepswerf gaan werken, in onderhoudswerkplaatsen en revisiebedrijven voor verbrandingsmotoren of bij bedrijven, die gespecialiseerd zijn in dieseltechniek.

Je voert jouw werkzaamheden zelfstandig uit in de werkplaats en indien nodig ga jij naar de klanten toe. In de eerste plaats zal jij bezig zijn met het opsporen en repareren van de elektronische storingen aan de motoren. Jij gaat ze grondig inspecteren en onderhoudsbeurten uitvoeren. Maar je hebt ook andere taken, zoals het begeleiden van nieuwe werknemers en stagiairs. Een uit te voeren klus moet jij zelf kunnen begroten en alle details met de klant en eventueel de verzekeraar overleggen.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding leer jij alles over verbrandingsmotoren. Tijdens de lessen worden verschillende technische kanten van het vak belicht, zoals het afstellen en monteren van verbrandingsmotoren. Je leert hoe het werk goed kan worden verspreid tussen collega's. Reparaties zijn voor jou geen probleem meer na het behalen van de opleiding.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau 3 heet een vakopleiding. De opleiding duurt 3 jaar.
De toelatingseisen voor een vakopleiding zijn:
  • minimaal vmbo kader. Heb je bijvoorbeeld een vmbo-diploma basisleerweg? Dan voldoe je niet aan de toelatingseisen voor een mbo-opleiding op dit niveau;
  • een diploma van vmbo theoretische of gemende leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
  • heb je al een mbo-opleiding op niveau 2 (basisberoepsopleiding) gedaan? Of een andere vakopleiding? Dan kan je beginnen met de studie die je wil doen.
  • heb je de havo of het vwo niet afgemaakt? Dan is een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas vaak ook genoeg.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2022/2023 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.239,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2022/2023 € 258,-..
Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2022/2023 € 624,-.

Deze bijdrage verschilt per school. Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Dan kan je een mbo niveau-4 middenkaderopleiding doen.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je kunt klantgericht handelen en bent collegiaal. Het is zeer belangrijk dat je veilig- en milieubewust te werk gaat. Je beschikt over voldoende kennis en vaardigheden om de oorzaak van de storingen te achterhalen en op te lossen. Je moet kunnen rapporteren over de voortgang van zaken en welke materialen er gebruikt zijn. Daarnaast beschik je over leidinggevende competenties. Je kunt adviseren en nieuwe medewerkers en/of stagiaires begeleiden.

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.