ROC van Twente

Mechanisch operator A

Richting binnen: Operator

MBO-opleiding
25335
2 tot 3 jaar
BOL, BBL
2

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Een operator a is werkzaam als field-operator, assistent panel-operator of panel-operator. Je kunt onder andere werk vinden in de voedingsmiddelenindustrie, papierindustrie, machine-industrie, metaalproductenindustrie en bij gieterijen. Jouw werkveld is hierdoor erg breed.

Je bedient, regelt en bewaakt installaties of eenvoudige deelprocessen. Makkelijk gezegd houd je je bezig met het machinale gedeelte binnen het productieproces van verschillende producten. Jij stuurt en controleert de gang van zaken en jij bent verantwoordelijk voor de bediening van machines en apparatuur. Je werkt als operator a bij moeilijkere installaties en reparaties onder direct toezicht. De kwaliteit van het product wat je maakt en produceert is erg belangrijk, jij draagt hiervoor deels de verantwoordelijkheid. Je werkt in een team met meerdere collega’s onder leiding van je leidinggevende.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding worden alle onderdelen van de procesindustrie behandeld. Je leert de technieken kennen die gebruikt worden, hierbij kun je denken aan hydrauliek en pneumatiek. Vakken als scheikunde, natuurkunde en wiskunde worden veelvuldig aangeboden om jou voor te bereiden op de toekomst. Andere vakken die je krijgt draaien om procesbeheersing, procestechniek en logistiek. Daarnaast zal je ook veiligheid leren toepassen in je werk om alles in goed banen te kunnen leiden.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Voor de basisberoepsopleiding (niveau 2) gelden geen toelatingseisen als er geen assistentopleiding is die opleidt voor hetzelfde beroep. Maar als deze er wel is gelden de volgende toelatingseisen:
- basisberoepsgerichte leerweg of kaderberoepsgerichte leerweg: Je hebt een diploma lager beroepsonderwijs (lbo), voorbereidend beroepsonderwijs (vbo) of voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo);
- theoretische leerweg: je hebt een mavo-diploma of vmbo-diploma;
- gemengde leerweg: je hebt een diploma mavo-vbo of een vmbo-diploma;
- je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo met gunstig gevolg hebt doorlopen;
- je bent in het bezit van een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling;
- een assistentopleiding die opleidt tot hetzelfde beroep of dezelfde richting.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals reiskosten, boekenkosten, etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd BOL:
Voor het studiejaar 2019/2020 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.168,- Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
  • BBL en Deeltijd BOL:
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2), dan is het cursusgeld voor 2019/2020 € 243,-. Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding (niveau 3 en 4) dan is dit € 588,-.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 3, zoals:

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Wil je operator a worden? Dan heb je technisch inzicht en een klein beetje verantwoordelijkheidsbesef nodig. Je krijgt te maken met ingewikkelde en grote apparatuur en installaties, dus is het belangrijk dat je nauwkeurig en zorgvuldig kunt werken. Je kunt goed samenwerken, maar vindt het ook geen probleem voor jezelf bezig te zijn. Je werkt met machines, waardoor je altijd moet opletten en je afwijkingen snel moet kunnen herkennen. Je werkt als operator a in een omgeving waar milieu- en veiligheid erg belangrijk zijn.

Soortgelijke opleidingen

Er zijn gerelateerde opleidingen beschikbaar. Klik op een opleiding om te kijken welke scholen deze aanbieden en vraag ook van deze opleidingen informatie aan.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Apeldoorn, Deventer - Aventus BOL BBL
Bergen op Zoom - Curio BOL BBL
Dordrecht - Da Vinci College BOL BBL
Eindhoven - Summa College BOL BBL
Emmen - Drenthe College BOL BBL
Enschede - ROC van Twente BOL BBL
Groningen - Noorderpoort BOL BBL
Heerlen - Vista College BOL BBL
Tilburg - ROC Tilburg BOL BBL
Zaandam - Regio College BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.