Da Vinci College

Technisch Specialist Verbrandingsmotoren

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Verbrandingsmotoren vormen niet alleen de kern van onze auto's, vrachtauto's en gemotoriseerde tweewielers, maar ook voor scheepsmotoren, stroomaggregaten, warmtekrachtcentrales, grote (mobiele) werktuigen, industriële complexen en kassencomplexen.

Om al die verbrandingsmotoren draaiend te houden is reparatiewerk en onderhoud nodig. De wat ingewikkelde reparatiewerkzaamheden zoals bijvoorbeeld het stellen van diagnoses en het in bedrijf stellen van nieuwe en gereviseerde motoren behoren tot de taken van de Technisch Specialist Verbrandingsmotortechnicus. Daarnaast geef je leiding aan een technisch team.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding leer je alles over de onderdelen en belangrijke feiten over verbrandingsmotoren en de installaties die hiermee gepaard gaan. Je leert hoe deze bijgesteld worden, maar ook hoe deze opstarten en getest worden. Je leert storingen te verhelpen door te oefenen als het gaat om diagnoses stellen. Na deze opleiding ben je tenslotte een specialist die complexe reparaties moet kunnen uitvoeren bij verbrandingsmotoren.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau-4 heet een middenkaderopleiding. Je studie duurt 3 of 4 jaar, dit verschilt per opleiding.

De toelatingseisen zijn voor een middenkaderopleiding iets anders dan voor mbo-opleidingen op de andere niveaus:

  • je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
  • je hebt een diploma van een vakopleiding, dus mbo niveau 3, is meestal voldoende voor een mbo-studie op niveau 4;
  • je hebt een basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) gedaan. (je kan dan bij sommige scholen beginnen aan een middenkaderopleiding);
  • een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas havo of vwo. (sommige scholen willen dat je een havodiploma hebt voor een mbo-opleiding op niveau 4, maar dat verschilt per school. Informeer hiernaar bij de school).

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2022/2023 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.239,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2022/2023 € 258,-..
Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2022/2023 € 624,-.

Deze bijdrage verschilt per school. Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Na deze niveau-4 middenkaderopleiding kun je doorstromen naar een HBO studie aan een Hogeschool.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je bent een echte leider met goede communicatieve vaardigheden. Jij bent dé persoon die graag voorop loopt. Daarnaast beschik je over een goed technisch inzicht en ben je flexibel ingesteld. Wisselende werkplekken zijn voor jou geen probleem en je werkt graag samen binnen een team om het beste resultaat te kunnen behalen. Je hebt een goed analytisch vermogen en denkt graag in oplossingen. Allemaal belangrijke eigenschappen voor je toekomstige beroep!

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.